PRESIDENCIALS A FRANÇA
Crònica 27/01/2012

Hollande promet "recuperació i justícia" als francesos

Alex Vicente
2 min
El candidat socialista a l'Elisi, François Hollande, va presentar ahir, sota l'eslògan "El canvi és ara", els seus "60 compromisos" electorals.

PARÍSL'anunci es va produir sobre un escenari blau, impropi en el codi semiòtic socialista -fins ara, partidari a ultrança del vermell-, però dins d'una històrica seu sindical en un barri parisenc de passat tan proletari com Belleville. Des del detall més superflu fins al més significatiu, François Hollande no va deixar marge a la improvisació a l'hora de revelar ahir el seu programa presidencial. Després de mesos d'espera, el candidat socialista a l'Elisi va presentar les seixanta mesures amb què vol "fer que els francesos tornin a creure en el futur" amb una exactitud extrema i una llarga enumeració de xifres.

L'objectiu semblava evitar ser acusat d'imprecisió pels seus rivals de dreta, però també fer relluir la seva credibilitat econòmica, la seva autèntica especialitat. Si durant el gran míting que va protagonitzar diumenge havia ensenyat la cara més humana, Hollande va preferir exhibir ahir perfil tècnic i rigor en la despesa. Flanquejat per Martine Aubry i Ségolène Royal, les dues rivals que va eliminar a les primàries socialistes, l'aspirant a la presidència va presentar un programa centrat en l'economia que persegueix la sortida de la crisi i el control del deute, al marge de propostes espectaculars. "Només prometo el que sóc capaç de fer. Tot el que dic es farà en cinc anys", va exposar Hollande, mentre prometia dos conceptes claus en el seu discurs: justícia i recuperació econòmica.

Però que al programa socialista no hi hagi extravagàncies no vol dir que sigui fàcil de dur a terme. Hollande va prometre un retorn al dèficit zero el 2017, un objectiu que França no assoleix des del 1974. El candidat va assegurar que no gastarà ni un euro que no estalviï. Les mesures que pretén impulsar, quantificades en 20.000 milions d'euros, seran finançades en contrapartida d'un estalvi de fins a 29.000 milions, derivats de la supressió d'exempcions fiscals per a les rentes més altes, les grans empreses i el sector financer. A banda d'augmentar l'impost sobre les societats financeres, Hollande pretén obligar els bancs a separar les operacions especulatives dels beneficis generats per l'estalvi de particulars, una mesura inspirada en la llei que Roosevelt va aprovar durant la Gran Depressió.

Més ocupació

Hollande també va confirmar la contractació de 60.000 nous funcionaris en el sector educatiu i es va comprometre a crear 150.000 llocs de treball amb finançament públic parcial, destinats a frenar un atur juvenil estratosfèric. Després de la roda de premsa, l'aspirant a l'Elisi va presentar el programa davant dels francesos durant una llarga intervenció televisiva en horari de màxima audiència. El seu contrincant, Nicolas Sarkozy, el succeirà diumenge amb una entrevista televisada per cinc canals alhora.

stats