Crònica 13/12/2011

Hollande rebutjarà l'acord de la UE si és president

àlex Vicente
2 min
Hollande rebutjarà l'acord de la UE si és president

PARÍSEl candidat socialista a l'Elisi, François Hollande, va advertir ahir que si guanya les presidencials del maig no ratificarà el nou eurotractat impulsat per Nicolas Sarkozy i Angela Merkel, perquè el considera ineficaç per "restablir la confiança" i "recuperar el creixement".

"Si sóc escollit president, renegociaré aquest acord per afegir-hi el que falta", va declarar Hollande en una entrevista radiofònica. El candidat socialista es va mostrar favorable a introduir "la intervenció del Banc Central Europeu, els eurobons i un fons de salvament financer" a l'acord intergovernamental pactat per tots els estats membres de la UE excepte el Regne Unit. Hores més tard, el portaveu del Partit Socialista, Benoît Hamon, va anar més lluny i va assegurar que Hollande "no ratificarà el tractat" si arriba a l'Elisi.

Hollande també es va mostrar reticent amb la reforma constitucional per inscriure l'equilibri pressupostari als tractats europeus. "Cal que hi hagi creixement. Sense creixement no assolirem cap dels objectius per a la reducció del dèficit", va expressar. Hollande va apuntar a l'horitzó del 2017 com a data més probable per tornar al dèficit zero.

El primer ministre, François Fillon, va qualificar la postura d'Hollande de "totalment irresponsable" i va assegurar que el candidat socialista fa perillar "la credibilitat de França". "No podem dir als mercats que hi ha un acord al desembre, però que no està clar que segueixi sent vàlid a l'abril o al maig", va defensar Fillon. Veus del partit governamental van anar encara més lluny en afirmar que Hollande ha adoptat "el credo de Marine Le Pen", en clara referència als tics euroescèptics de la presidenta del Front Nacional.

Sarkozy vol el tractat a l'estiu

Qui no hi va respondre, en canvi, va ser el mateix Sarkozy, que va evitar fer cap menció al seu futur rival en una llarga entrevista publicada a Le Monde, en la qual va defensar a ultrança l'acord, que va dir que hauria de ser aprovat "l'estiu del 2012", i en què va criticar el paper del Regne Unit. "Ara existeixen dues Europes. Una que vol més solidaritat i regulació i una altra lligada a la lògica del mercat únic", va concloure.

stats