Crònica 23/04/2012

Hollande supera Sarkozy i obre el camí cap a l'Elisi

El socialista François Hollande i l'encara president Nicolas Sarkozy es diputaran la segona volta de les eleccions presidencials a França el 6 de maig. La ultradretana Marine Le Pen va quedar en tercer lloc.

àlex Vicente
2 min
LA CARA I LA CREU 01. François Hollande, satisfet pel triomf electoral aconseguit ahir.  02. Nicolas Sarkozy, amb ganes de lliurar batalla en la segona volta.

PARÍSFrançois Hollande va fer ahir un pas endavant en direcció a l'Elisi en la primera volta d'unes presidencials que, no obstant, segueixen tenint final obert. El candidat socialista va donar per bones les previsions que auguraven els últims sondejos i va revalidar la seva condició de favorit.

Segons una estimació de l'institut TNS-Sofres i els primers resultats oficials, Hollande hauria quedat al capdavant en aquest primer assalt i hauria obtingut el 28% dels vots. Però el seu avantatge sobre Nicolas Sarkozy se situaria a la part inferior de la forquilla prevista en els últims dies. El president sortint hauria registrat el 26,9% dels vots i encara conserva marge de maniobra de cara a la segona volta del 6 de maig, en què es veurà les cares amb Hollande.

El candidat socialista va evitar mostrar-se ahir triomfalista, tot i ser conscient que parteix amb avantatge en aquest tram final del combat. Visiblement satisfet del resultat, Hollande es va qualificar com "el més ben posicionat" per convertir-se "en el pròxim president" i va considerar que el resultat de la primera volta reflecteix "una sanció al quinquenni que s'acaba". "Sóc el candidat de tots els que volen girar full", va expressar al seu feu de la Corresa, a l'interior francès.

Hollande podrà beneficiar-se de la reserva de vots de la resta de forces progressistes, amb el Front d'Esquerra al capdavant. El seu candidat, Jean-Luc Mélenchon, s'havia convertit en la revelació de la campanya com a líder d'una coalició antiliberal amb el Partit Comunista. Finalment, va obtenir un resultat inferior a l'esperat (11,1%), però prou significatiu per tenir entitat en el joc polític. Mélenchon va cridar ahir discretament a votar per Hollande sense citar-ne el nom. Es descarta la seva presència en un eventual executiu socialista, però els seus electors no dubtaran a apostar pel candidat.

També va donar ahir el seu suport a François Hollande a la segona volta la líder ecologista, la magistrada Eva Joly, que va obtenir una resultats molts discrets en la primera volta.

Per la seva banda, Nicolas Sarkozy va obtenir un resultat decepcionant, pel fet que aspirava a liderar la primera volta i capgirar la tendència dels sondejos, però menys insignificant del que s'esperava. El president sortint no va mostrar cap senyal de derrotisme i va assegurar que afronta amb confiança la segona volta. "Arriba el moment determinant, el de la confrontació de projectes. Els francesos tenen dret a saber tota la veritat", va expressar Sarkozy en un to solemne, exigint al seu adversari la celebració de tres debats televisats. Però Hollande ja s'hi va negar i tots dos s'enfrontaran en un únic debat que tindrà lloc el 2 de maig.

Le Pen, la gran sorpresa

La gran sorpresa la va donar la líder ultradretana Marine Le Pen, que hauria obtingut un resultat històric, que vorejaria el 20% dels vots. En tots els casos, doblaria la marca del seu pare el 2007 i superaria de llarg la del 2002, quan va eliminar contra pronòstic l'ex primer ministre Lionel Jospin.

stats