PRIMÀRIES SOCIALISTES A FRANÇA
Crònica 15/10/2011

Hollande rep un últim impuls per al duel amb Aubry

El Partit Socialista aplana el camí de François Hollande cap a la candidatura a les presidencials del 2012. La vigília de les primàries, Aubry ha vist com tots els antics aspirants feien costat al seu rival.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Hollande rep un últim impuls per al duel amb Aubry

BarcelonaA un dia de la segona volta de les primàries a França, el Partit Socialista (PS) ja ha optat per una opció de màxims. Tots els candidats, sortint de la primera ronda de diumenge han donat el seu suport a François Hollande, que se situa sis punts per damunt de Martine Aubry en els sondejos. L'últim interrogant, i el més decisiu, es va aclarir ahir. Arnaud Montebourg, el tercer favorit dels francesos (amb un 17% dels vots diumenge), va prendre partit per la unitat i el vot útil. Montebourg va apostar a títol personal per l'exsecretari general del PS, tot i que va donar llibertat de vot als seus seguidors.

"Vull fer guanyar l'esquerra i batre Nicolas Sarkozy -va argumentar Montebourg en una entrevista a Le Monde -. [Hollande] va guanyar la primera volta i, al meu parer, és més bon organitzador". Montebourg, de 48 anys, ha defensat el programa més radical dels socialistes i ha estat el promotor de les primàries en el si del partit, tot seguint el model nord-americà. Autor del llibre Voteu la desglobalització , s'ha convertit en la veu d'alguns indignats . Defensa el proteccionisme industrial, el control financer, la lluita contra la corrupció i la creació d'una "nova França" que miri més cap endins que cap enfora. Uns propòsits que vol transmetre al candidat per a les presidencials que surti diumenge.

L'elecció de Montebourg és una crida al vot útil. Durant tota la campanya havia mostrat més afinitat ideològica amb Aubry, l'actual secretària general del partit. Però ahir va admetre que durant la "primera volta s'ha d'escollir per convicció" i, en la segona, "per eficàcia". El diputat socialista raonava que no té "cap argument per dir que Martine [Aubry] anirà més a l'esquerra que François [Hollande]". En aquest sentit, es va tornar a posar a disposició del guanyador que surti el 16 d'octubre.

Malgrat la decisió de Montebourg, una enquesta publicada ahir a Le Figaro revelava que el 17% del pastís que va conquistar el tercer candidat en discòrdia durant la primera volta acabarà repartit entre Aubry i Hollande. Un resultat que, si es confirma, donaria la victòria a l'exsecretari general del partit per un marge molt estret.

La batalla pel vot més radical

Conscient dels pocs vots que la poden separar d'Hollande, Aubry va llançar ahir un últim atac per conquerir els votants de més a l'esquerra. Després de mesurar durant setmanes les seves paraules, Aubry va acusar Hollande d'utilitzar "el vocabulari de la dreta" i de propiciar una "esquerra tova". El candidat socialista va respondre amb un to fred que no volia caure en el joc de "denigrar, devaluar i denunciar".

Les diferències de personalitat s'han convertit en l'escletxa entre uns candidats que, durant tot el procés de primàries, han volgut demostrar la unitat del partit. En els debats, però, l'estil ha estat diferent. Aubry s'ha mostrat més apassionada i directa, mentre que Hollande ha estat més moderat i calculador.

stats