Crònica 10/01/2012

Homs dirigirà la ponència política del congrés de CDC

Francesc Homs liderarà la ponència política del pròxim congrés de CDC, segons ha acordat l'executiva del partit. S'encarregarà de fixar la transició nacional que Artur Mas va anunciar en la seva investidura.

O.m.
2 min
Francesc Homs, portaveu del Govern, dirigirà la ponència política del congrés de CDC.

BARCELONA.Francesc Homs serà l'encarregat de dirigir la ponència política del pròxim congrés de CDC, que se celebrarà a Reus a finals de març. Homs, portaveu del Govern i secretari d'estudis i programes del partit, tindrà la responsabilitat de fixar el full de ruta de la transició nacional que enarbora el president de la Generalitat, Artur Mas.

Així ho va anunciar ahir el secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol, que en el conclave nacionalista assumirà la secretaria general del partit en substitució, precisament, de Mas, que n'esdevindrà el president. Pujol va voler ressaltar el caràcter "continuista i poc mediàtic" del congrés en l'anunci de la disposició de les ponències. La presència d'Homs en la direcció de la ponència més important del conclave reforça el seu paper en la dinàmica interna del partit, tenint en compte que ja va ser el principal ideòleg de la proposta del concert econòmic. Sobiranista i integrant del pinyol de confiança de Mas, estarà envoltat per Meritxell Borràs -diputada al Parlament-, Albert Batet -alcalde de Valls-, Violant Cervera -directora general d'Acció Cívica de la Generalitat i coordinadora de la Casa Gran del Catalanisme- i Carles Puigdemont -alcalde de Girona des de les eleccions del maig.

Segons han anat indicant fonts de CDC a l'ARA al llarg de les últimes setmanes, aquesta ponència política defensarà una consulta pel pacte fiscal i seguirà insistint en l'aposta pel "dret a decidir" que la formació va adoptar al seu congrés de fa quatre anys. Aquest document, segons va explicar ahir Pujol, també inclou tots els aspectes referents al model social i econòmic que el partit defensa per a Catalunya. "No volem desvincular l'agenda nacional de tota la resta", va justificar el futur secretari general de CDC, que al llarg dels pròxims mesos acabarà de definir el seu equip. Jordi Turull, tal com van avançar fonts del partit a l'ARA, té tots els números per convertir-se en la mà dreta de Pujol al partit com a secretari d'organització dels nacionalistes.

En el marc d'aquesta ponència també entrarà en joc, segons van apuntar en el seu moment representants del partit, quines han de ser les directrius en matèria de política d'aliances.

Dinàmica interna

La segona ponència del congrés tractarà sobre l'àmbit institucional i organitzatiu del partit i la dirigirà Lluís Corominas, actual secretari de Territori i Militància de CDC i vicepresident primer del Parlament. Estarà acompanyat per Maite Fandos -tinent d'alcalde de Barcelona-, Jordi Torra -responsable de la Casa Gran del Catalanisme a la Catalunya Central-, Joan Mora -alcalde de Mataró- i Neus Munté -diputada i militant d'UGT.

Fonts del partit han indicat al llarg del procés precongressual que aquest conclave ha de servir per coordinar l'estructura orgànica amb la gran presència institucional que té ara CDC arreu del territori. "Cal fer el contrari que el 2003, quan vam perdre la Generalitat i es va haver de crear molta musculatura", asseguren des de l'executiva convergent. Oriol Pujol va resumir ahir aquest procés assegurant que cal donar forma a una CDC "en marxa".

stats