Crònica 30/06/2011

Homs evita polemitzar i veu més punts de trobada que discrepàncies

Tot i les dures acusacions de Castells contra l'actitud de CiU envers l'anterior Govern, Francesc Homs, secretari general de Presidència, va mostrar la seva cara més conciliadora amb l'exconseller del PSC.

Oriol March
2 min
Homs va serguir la conferència al costat de Joaquim Nadal, José Montilla i Antón Costas.

Barcelona.Va aguantar impertèrrit el xàfec des de la primera fila de la sala d'actes i, en acabar la conferència d'Antoni Castells, va oferir el seu perfil més conciliador davant dels mitjans de comunicació. Així va actuar ahir Francesc Homs, secretari general de Presidència, durant la intervenció de l'exconseller socialista i també després. No li devia ser fàcil mantenir aquesta actitud amable i positiva tenint en compte que Castells va considerar "revengista" l'actitud de CiU i va denunciar "afirmacions infundades" provinents del Govern, del qual Homs és portaveu, per deslegitimar-lo.

Lluny de voler entrar en polèmiques, Homs va voler constatar que "hi ha més punts de trobada que no pas discrepàncies" amb l'exconseller d'Economia. És més: va celebrar que Castells aposti per reduir la despesa com a recepta davant la crisi. També va treure ferro a les acusacions del dirigent socialista de "distorsionar la realitat" de les finances de la Generalitat i va fer un intent de girar full de les polèmiques que han enfrontat CiU i PSC arran de l'estat en què va deixar l'anterior Govern l'estat de comptes. "Tothom sap quines són les diferències que mantenim amb Castells, però això forma part més del passat que no pas del present i del futur", va considerar Homs.

Contrast de crítiques

La relació entre la federació i els socialistes ha estat convulsa des que els primers han arribat al poder. Les reiterades crítiques de CiU a la gestió econòmica de l'anterior Govern, encapçalat pel PSC, van fer que es congelessin les relacions entre Artur Mas i José Montilla, a dia d'avui encara molt poc fluides.

Precisament una entrevista de l'expresident de la Generalitat a l'ARA va posar encara més llenya al foc, ja que acusava CiU de portar les retallades socials incorporades al seu ADN i de no estar "a l'altura de les circumstàncies". Aleshores el Govern no va mostrar-se tan conciliador com ho va estar ahir Homs i va ser el mateix Mas qui va carregar amb duresa contra Montilla. "Les seves declaracions són profundament injustes i impròpies d'un president", va etzibar-li el cap de l'executiu, que va atribuir les paraules de l'encara primer secretari del PSC als nervis previs a la campanya de les eleccions municipals.

En els últims dies, però, es percep un desglaç incipient entre el Govern i el PSC, que tampoc van ser capaços d'arribar a un acord per tirar endavant els pressupostos del 2011. El 16 de juny hi va haver una reunió entre Mas i el president del grup parlamentari socialista, Joaquim Nadal, que es van reunir per reparar les relacions entre els dos partits. El trossejament de la llei òmnibus en tres parts n'és el primer resultat.

stats