MEDI AMBIENT
Crònica 14/07/2011

Hostilitat dels pescadors catalans per la proposta europea de reduir les flotes

Indignació dels pescadors catalans per la proposta de la Comissió Europea de reduir les flotes a tot el continent per lluitar contra la sobreexplotació. Brussel·les aposta per la pesca sostenible.

Ramon Coca
2 min
Un pescador durant les feines d'amarratge d'una embarcació al port de Barcelona. El sector s'enfronta a un nou paquet de mesures que comprometen el seu futur.

BRUSSEL·LES.La Comissió Europea vol reduir les flotes pesqueres europees i, així, la sobreexplotació dels mars. La reforma de la política pesquera comuna (PPC), presentada ahir per la comissària europea de Pesca, Maria Damanaki, proposa canvis substancials en la gestió de l'explotació pesquera a Europa. Damanaki va dir que la nova PPC es basarà en "la sostenibilitat i l'eficiència". En aquest sentit, la iniciativa presentada per Brussel·les preveu disminuir també la dependència del sector en les ajudes, que tindran un caràcter marcadament ecològic, per afavorir aquelles pràctiques pesqueres més respectuoses amb el medi ambient.

La proposta va ser rebuda amb hostilitat i "decepció" pels pescadors. Les principals entitats catalanes d'armadors i confraries, que formen part de la Confederació Espanyola de Pesca, la van qualificar de "covarda i superficial" i van lamentar que la Comissió opti per "mesures dràstiques" sense tenir en compte les seves peticions. Els pescadors van retreure a l'executiu europeu manca de "valentia" per retocar els criteris en el repartiment de quotes per països.

No obstant, l'elaboració de les quotes sí que serà objecte de canvis, ja que la Comissió vol introduir l'aplicació de més criteris científics en la seva definició i que es negociïn de manera plurianual, en lloc d'anual com fins ara. Segons la comissària, el 75 per cent de les reserves de pesca europees pateixen per l'excés d'explotació, una xifra que augmenta fins al 82 per cent al Mediterrani.

Per això vol atorgar menys llicències de pesca, però a canvi permetrà la creació d'un mercat de permisos per a embarcacions de més de dotze metres d'eslora, en què els propietaris de quotes les podran vendre a altres embarcacions del mateix estat. Aquesta mesura ja s'aplica des de fa temps a Dinamarca, on es va rebaixar un 30 per cent la flota d'aquest país. No obstant, organitzacions ecologistes, com Greenpeace, denuncien que, si finalment es portés a la pràctica, afavoriria les barques més grans, que són les menys ecològiques. Políticament, la portaveu d'ERC-IU-ICV al Congrés, Núria Buenaventura, es va desmarcar de les tesis conservacionistes i va qualificar com "un avenç" la proposta de Brussel·les. Una posició que no comparteix el PP, per a qui la reforma de la política pesquera és un "mal auguri" per al sector, segons Joaquín García, portaveu de pesca del grup parlamentari popular.

La UE vol acabar també amb la pesca accidental, és a dir, la captura de peixos que els pescadors llencen morts al mar perquè no els serveixen. La Comissió vol que, a partir d'ara, aquestes captures es retornin també a port, una mesura que no agrada gens als pescadors, que la van considerar "inaplicable". Per facilitar-los la feina, la reforma preveu ajuts a l'emmagatzematge i un programa de repartiment de les captures entre persones necessitades. De fet, les autoritats comunitàries creuen que els ajuts públics no han modernitzat el sector, per la qual cosa es destinaran a potenciar aquelles pràctiques pesqueres més sostenibles i les embarcacions que efectuïn tasques de neteja del mar, com la recollida de plàstics. A més, per reduir la quantitat de vaixells, Damanaki vol destinar fons públic al foment de l'aqüicultura i de les piscifactories. La reforma, que entrarà en vigor a partir del 2013, encara ha de ser aprovada pels governs estatals i per l'Eurocambra, que la poden retocar.

stats