EL NEGOCI DEL TURISME DE CONGRESSOS
Crònica 10/02/2011

El congrés de mòbils avala els hotelers

La política de preus dels hotels de Barcelona durant el Mobile World Congress és exemplar, segons el gremi d'hotelers, i només entre l'1% i el 3% dels establiments apliquen tarifes abusives.

Carles Arbolí
2 min
L'ocupació hotelera per a la setmana vinent a Barcelona i la seva àrea metropolitana serà del 100 per cent a causa  de la celebració del Mobile World Congress, que genera un volum de 55.000 visitants durant quatre dies.

BARCELONA"Poden haver-hi habitacions estàndard a 3.000 euros? Sí, però quantes? Com una flor en un camp d'userda", s'autopreguntava ahir el president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Clos. El càlcul del sector és que els preus abusius es poden haver aplicat en un 1% de les habitacions amb motiu del Mobile World Congress de la setmana vinent. Una afirmació que ratificava amb matisos el director de Barcelona Business Pas, l'agència oficial del GSMA, Stephane Teboul: "Alguns preus són abusius, és veritat, però no ens podem fixar només en un 3% dels casos quan nou mesos abans hem pogut obtenir uns preus molt correctes." Competència expectant

Sigui com sigui, el sector hoteler no vol que aquesta qüestió es converteixi en protagonista del congrés perquè en un moment en què Barcelona competeix amb París, Munic i Milà per obtenir la seu del GSMA a partir del 2013 no es vol donar munició als competidors. Clos va reconèixer que també es pot haver donat el cas que algunes agències majoristes hagin revengut preus, tal com va explicar ahir l'ARA, però insisteix a dir que són casos minoritaris. El president del Gremi d'Hotels explica que "si entre les 31.000 habitacions disponibles n'hi ha 100 de cares és una decisió empresarial, i em pot preocupar que això passi, però si l'hotel ho vol fer jo no tinc cap poder per prohibir-ho".

Jordi Clos va explicar que l'organització del Mobile World Congress ha reservat 21.000 habitacions d'hotel a Barcelona i la seva àrea metropolitana, la qual cosa significa un augment de 3.000 reserves respecte a l'anterior edició. D'aquestes reserves 4.000 han estat en hotels de cinc estrelles, 11.300 en establiments de quatre estrelles i 3.500 en hotels de tres estrelles. Aquestes reserves s'han pagat a un preu màxim de 352 euros per habitació i nit. Les 10.000 habitacions restants són les que s'han posat a la venda en el mercat lliure. "A Barcelona passa el mateix que quan es busca habitació pocs dies abans de la Setmana de la Moda de París, que els preus són cars", va repetir.

Amb un any d'antelació

El director de Barcelona Business Pas considera que poques ciutats europees són capaces de posar un volum tan gran d'habitacions a disposició de l'organització d'un congrés, com passa a Barcelona. Stephane Teboul explica que l'estoc d'hotels es pacta amb més d'un any d'antelació i que entre els mesos de maig del 2010 i gener d'aquest any ja es van col·locar la majoria d'habitacions, mentre que la resta es venen en les setmanes anteriors al Mobile World Congress. "A mida que s'acosta la data es va limitant l'oferta i pocs dies abans del certamen l'assistent pot escollir entre comprar l'habitació amb nosaltres, però als afores de la ciutat, o anar al mercat directe, on ja no hi queda gairebé res i surt més car", indica Teboul.

stats