Crònica 01/02/2012

ICV i ERC volen celeritat i que CiU no s'arronsi amb el pacte fiscal

Roger Tugas
2 min
ICV i ERC volen  celeritat i que CiU no s'arronsi amb el pacte fiscal

BARCELONA.El secretari general d'ICV, Joan Herrera, i el president d'ERC, Oriol Junqueras, es van reunir ahir per llimar les diferències provocades per l'acostament dels republicans a CiU. I un dels principals punts de trobada va ser precisament la reivindicació de les conclusions de la comissió del concert econòmic, que també va votar la federació nacionalista. Però els dos antics socis del tripartit van coincidir a apressar el Govern perquè porti al ple del Parlament el dictamen -aprovat a l'octubre- i reclami ja el concert econòmic a Madrid.

"No hi ha arguments per seguir dilatant-ho", va afirmar Herrera, que sospita que es retarda el procés "per no violentar el PP". Junqueras va emplaçar el PSC a "sumar-se al consens" com CCOO i la UGT, una invitació que també va fer seva Herrera. Malgrat tot, els dos dirigents encara no tenen prevista cap acció de pressió i veuen difícil una consulta prèvia que continuen reivindicant.

Una fiscalitat més progressiva

De tota manera, el líder ecosocialista va insistir a vincular el nou finançament amb l'exigència d'un "pacte fiscal entre rendes" a través d'una fiscalitat més progressiva. Sense arribar a subscriure la proposta en la seva literalitat, Junqueras sí que va compartir la necessitat d'augmentar ingressos carregant més impostos a la banca i a les rendes altes. De fet, ICV i ERC han constituït una comissió per acostar posicions en matèria d'ingressos i infraestructures.

Altres punts d'acord van ser la nova llei de consultes, que volen "vinculant i sense dret a veto del president", i la reforma de la llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que aposten perquè primi "la pluralitat, la professionalitat i el lideratge públic". Així mateix, ICV, ERC i SI, aprofitant el cas escocès, han registrat al Parlament la petició d'una comissió per estudiar l'exercici del dret a l'autodeterminació de la nació catalana en el marc de la UE, però CiU la rebutja.

stats