REVELACIONS DE 'DER SPIEGEL'
Crònica 07/02/2012

ICV, ERC i SI reclamen la "veritat" sobre el rei i el 23-F

Les revelacions del setmanari alemany Der Spiegel sobre el rei i la "simpatia" que sentia pels colpistes del 23-F és un nou filó per qüestionar la monarquia. ICV, ERC i SI pressionaran per reobrir aquest episodi.

Roger Tugas
2 min
Antonio Tejero hauria rebut el favor del rei perquè "volia el millor", segons 'Der Spiegel'.

BARCELONA.Plou sobre mullat a la Zarzuela. ICV, ERC i SI van reclamar ahir saber la "veritat" del paper del rei en l'intent de cop d'estat del 23 de febrer del 1981, arran del reportatge de Der Spiegel que diumenge revelava que Joan Carles I hauria mostrat "comprensió, si no simpatia" pels colpistes, segons un despatx desclassificat del llavors ambaixador alemany, Lothar Lahn, després d'entrevistar-se amb el rei.

La diputada ecosocialista al Congrés Laia Ortiz va registrar una bateria de preguntes perquè el govern central expliqui si té constància de la nova informació i de la possible influència del monarca en els judicis. Segons el setmanari alemany, el rei hauria pressionat el govern i els tribunals militars perquè "als colpistes no els passés gaire cosa, perquè volien el millor". "Al Congrés és on més es detecta el papanatisme monàrquic i és allà on cal obrir escletxes i qüestionar un sistema opac, no democràtic i que no funciona", va exclamar Ortiz, que veu la monarquia "cada cop més tocada".

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, per la seva banda, creu que la revelació "pot fer trontollar la versió oficial de l'aparell de l'Estat sobre el paper modèlic del rei el 23-F", de què els republicans "sempre" havien dubtat, motiu pel qual va reclamar: "Ja és hora que la monarquia sigui transparent i se'ns digui la veritat".

Finalment, SI va entrar una proposta de resolució al Parlament instant els governs català i espanyol i la Casa del Rei a fer pública tota la informació del 23-F, i va exigir una comissió d'investigació parlamentària, amb compareixença del monarca inclosa, per aclarir aquell episodi. La comissió necessita el suport de dos grups més, i ERC va avançar que la veu amb "simpatia".

Per contra, la casa reial va minimitzar de nou els fets defensant la versió oficial, com el PSC, que veu "anecdòtica" la nova revelació. Els altres partits no s'hi van referir.

stats