Crònica 01/06/2011

ICV condiciona l'alcaldia a Junqueras a la renúncia a liderar ERC

R. Tugas / A. Balanzà
2 min
Amb Junqueras al capdavant, ERC va pujar de 4 a 6 regidors a Sant Vicenç dels Horts.

Barcelona.La proclamació d'Oriol Junqueras com a alcalde de Sant Vicenç dels Horts -l'ajuntament més gran que aspira a dirigir ERC després del fracàs del 22-M- és la millor opció amb què treballa l'eurodiputat en la seva cursa per liderar el partit republicà. Però els seus rivals municipals li poden fer l'aspiració impossible: ICV-EUiA li exigirà que esculli entre la política local i la nacional si vol el seu suport i el PSC es vol fer fort en aquesta plaça en tant que primera força.

Els republicans es van quedar el 22-M a només un dels set regidors del PSC, que havia governat el mandat anterior amb el suport de l'únic edil del PP, i necessiten el suport dels tres representants d'ICV-EUiA i de CiU per aconseguir l'alcaldia. Els ecosocialistes asseguren que al municipi li cal "una regeneració democràtica", segons Arnau Funes, president comarcal del partit, i per això ICV es nega a investir l'ara alcaldessa, Amparo Piqueras. "Però no farem la feina a qui es dedica a fer política nacional", asseguren.

Encara ho té més complicat Junqueras pel fet que aquesta negociació s'emmarca en converses a nivell comarcal entre CiU, PSC i ICV, en un triangle que implica Sant Vicenç dels Horts, Sant Feliu de Llobregat i Molins de Rei. Altres fonts ecosocialistes reconeixen que la seva prioritat és recuperar la històrica alcaldia de Sant Feliu -on han tornat a ser primera força- amb el suport d'un o dels dos altres partits, i això podria facilitar un canvi de cromos amb Sant Vicenç si els socialistes proposessin un altre candidat en lloc de Piqueras. A Molins de Rei, un cop ICV ha assumit que farà oposició, CiU i PSC -que van empatar a cinc regidors- estudien repartir-se l'alcaldia dos anys cadascun.

'No' a tot del PSC de Barcelona

El PSC de Barcelona, al seu torn, ha aprovat per unanimitat de l'executiva passar a l'oposició "amb totes les conseqüències", inclosa la renúncia a l'oferta de governar cinc districtes de la ciutat. La proposta, avalada principalment per l'alcalde, Jordi Hereu, i altres regidors com Assumpta Escarp i Guillem Espriu, es ratificarà el 8 de juny en el consell de federació. El PP va afegir-se al debat dient ahir que "a dia d'avui" no donarà suport a Trias.

stats