ALIANCES DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Crònica 29/09/2011

ICV farà costat al pacte fiscal si obté contrapartides socials

Roger Tugas
1 min
ICV farà costat al pacte fiscal si obté contrapartides socials

Barcelona.Des de l'inici de la legislatura quedava clar que poc suport podia esperar Artur Mas d'ICV-EUiA, però en tan sols nou mesos la distància s'ha eixamplat. El portaveu parlamentari dels ecosocialistes, Joan Herrera, va carregar durament -com era previsible- contra les retallades del Govern, i el va acusar d'impulsar "una transició de l'estat del benestar al de la beneficiència". Ahir, però, va condicionar també el seu suport a l'avenç en l'autogovern i en finançament, un àmbit en què s'havia ofert com a soci en el debat d'investidura.

Els ecosocialistes van criticar les "hipoteques en temps rècord" que està deixant l'executiu en ensenyament, salut, polítiques socials i ocupació i el va acusar de fer costat només als empresaris i de deixar de banda els treballadors. Herrera no vol que es transmeti que ICV i el Govern estan enfrontats en els temes socials però que van de la mà en els nacionals. Per això va reclamar conèixer l'agenda de la transició de Mas, garantir la cohesió social i aparcar el PP com a soci prioritari si vol ICV al seu costat en el pacte fiscal.

El president, però, pràcticament va rebutjar aquestes condicions en la seva rèplica, en què va caricaturitzar els ecosocialistes. Va equiparar el seu "discurs tronat, antic i rovellat" amb el projecte dels antics estats soviètics i els va acusar de creure que els empresaris són una "espècie de monstre, amb frac i puro gros", una figura "pecaminosa".

Com a última demanda a Mas, a qui va acusar de ser "dur només amb els dèbils", Herrera va proposar un referèndum perquè la ciutadania triï entre retallades o més impostos als rics. Un eloqüent silenci va ser la resposta que va rebre.

stats