Crònica 26/08/2011

ICV pressiona PSC i CiU per forçar un referèndum

Oriol March
2 min
El president d'ICV, Joan Herrera, va reclamar ahir a CiU i PSC que pressionin pel referèndum.

Barcelona.Contrària des de bon principi a la reforma constitucional, ICV pressionarà els diputats i senadors de CiU i PSC perquè, entre tots, forcin un referèndum per sotmetre a votació popular la modificació de la Constitució. Així ho va indicar ahir la diputada ecosocialista al Congrés, Núria Buenaventura, que va avançar que el seu partit enviaria una carta a tots els diputats i senadors nacionalistes i socialistes perquè reclamin un referèndum per votar la reforma. A la carta s'hi pot llegir que la modificació "és un nou atac a l'autogovern" i que, per això, ICV hi està en contra. Perquè es convoqui una votació per la reforma, cal que ho reclamin el 10% de diputats -35- o de senadors -26-. El PSC té 25 representants al Congrés, mentre que al Senat hi té 10 escons dins el grup de l'Entesa Catalana de Progrés, que en total en suma 15. CiU té 10 diputats a la cambra baixa i 8 senadors. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va dir que no sabia si s'era a temps de demanar el referèndum.

El president d'ICV, Joan Herrera, va demanar "coherència" als nacionalistes i va avançar que es reunirà amb ells en els pròxims dies per tractar l'assumpte. La mateixa petició va fer als representants socialistes "mínimament d'esquerres i amb mínima sensibilitat socialdemòcrata" perquè, a parer seu, no hi ha cap tipus d'argument per "no donar la veu a la ciutadania". Herrera considera que la reforma amputa l'autogovern i que agreuja la recessió, a més d'augmentar el dèficit. Tampoc es va estalviar crítiques al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, a qui va acusar de "fer la feina bruta al PP" per mitjà d'un "cop d'estat financer"

60.000 firmes

Mentrestant, la plataforma Actuable segueix recollint firmes a internet per demanar a diputats i senadors que pressionin per convocar un referèndum. De moment, la iniciativa ja ha sumat més de 60.000 adhesions en 48 hores a través de la seva pàgina web.

stats