Crònica 27/09/2011

ICV reconeix Equo Com a nou referent estatal

Roger Tugas
2 min
Les enquestes indiquen que Equo, amb Uralde com a candidat, entrarà al Congrés.

Barcelona.Ningú qüestiona la independència d'ICV com a partit, però els ecosocialistes ja tenen nou referent polític a l'Estat espanyol. Es tracta d'Equo, la nova formació ecologista impulsada per Juan López de Uralde, que ahir va firmar l'acord d'associació amb el secretari general d'ICV, Joan Herrera, a la seu dels ecosocialistes. Aquesta aliança entre els representants catalans i espanyols del Partit Verd Europeu no els compromet per al 20-N -més enllà de no competir electoralment entre ells-, però incomoda EUiA, que mantenen les exigències per reeditar l'aliança que formen amb Iniciativa.

"Som dos partits verds independents que ens entenem", va explicar Herrera. Segons l'acord contret cada formació serà sobirana, però han previst una estreta col·laboració entre les seves direccions, càrrecs electes, joventuts, grups de dones, fundacions i en les relacions internacionals. Desenvoluparan un "espai programàtic comú" i establiran un òrgan de coordinació estable i paritari, però l'únic compromís electoral clar se situa al 2014, en les eleccions europees en què sí que es presentaran plegats atès que la circumscripció és estatal.

El marge de maniobra és ampli per decidir com s'encara el 20-N i, per això, Herrera segueix apostant perquè ICV tanqui "una coalició amb EUiA estrictament catalana i en la qual ningú imposi ni impedeixi res". El líder ecosocialista es referia així a la resolució que dimecres va aprovar EUiA exigint a ICV mantenir la coalició estatal amb IU pactada el 2004 i el 2008, i que l'exsenador comunista Joan Josep Nuet ocupi el segon lloc a la llista de Barcelona -en les últimes espanyoles, EUiA es va situar a la tercera posició-.

Dirigents d'ICV reconeixen que aquestes dues condicions són inassumibles, però sobretot subratllen la incomoditat amb les formes. "Treballarem fins a l'últim moment, però no sota l'amenaça o el xantatge", afirmen. Fonts d'EUiA, però, reconeixen que la seva és una proposta "de màxims" i avancen que, "si ICV s'esforça", ells també ho faran i cediran, però no estan disposats a claudicar en tot. Com que l'aliança estatal amb IU ja és impossible, amb l'acord ICV-Equo, el debat s'encara cap a la confecció de llistes.

L'acord amb EUiA es fa esperar

"La pilota és a la teulada d'ICV", afirmen des d'EUiA, que tenen clares les bases per negociar. Els ecosocialistes repliquen que ells ja havien fet una oferta: una coalició de les dues forces a Catalunya, sense referents estatals i amb possibilitat d'integrar un grup d'esquerra verda més ampli passat el 20-N o d'ajudar tant a IU com a Equo si necessiten diputats per aconseguir grup propi.

Les converses seguiran, però algun dels dos partits haurà de cedir per no acabar concorrent per separat, cosa que ningú desitja per ara. ICV entén que el debat no és de la llista, però EUiA exigeix més després de perdre el seu senador i que es rebutgi l'aliança amb IU. "Els votants no ens perdonarien que no ens entenguéssim", accepten.

stats