EL MAPA AUTONÒMIC
Crònica 20/06/2011

IU entrega Extremadura al PP

Esquerra Unida va garantir durant la campanya que no faria de crossa al PP "ni per activa ni per passiva". Les bases d'Extremadura van optar, però, per desbancar el PSOE del govern després de 28 anys.

Joan Rusiñol
2 min
El líder de la formació a Extremadura, Pedro Escobar, al centre de la imatge, amb els altres dos diputats, Víctor Casco i Alejando Nogales, ahir a Mèrida.

Madrid.Esquerra Unida ha estat un mes "feta una embolic", segons va admetre ahir el coordinador regional de la formació a Extremadura, Pedro Escobar. Finalment van fer cas de les bases de la coalició i s'abstindran en el ple d'investidura del nou president autonòmic. És a dir, donaran via lliure perquè el candidat del PP, José Antonio Monago, el més votat, agafi el relleu al socialista Guillermo Fernández Vara. La decisió pot obrir un cisma a l'esquerra espanyola i alimentar les veus que, des de l'entorn del PSOE, fa dies que denuncien una nova pinça entre IU i el PP per desgastar els socialistes, com van fer Julio Anguita i José María Aznar a meitats dels anys noranta amb Felipe González.

La controvertida posició dels comunistes suposa un revés per a la credibilitat del coordinador federal de la coalició, Cayo Lara, que durant la campanya va garantir que facilitarien governs progressistes allà on en tinguessin la clau. Aquest cap de setmana ha participat activament en el consell polític d'IU a Extremadura per provar de convèncer els companys de partit, però no se n'ha sortit. Després de fer-se públic el resultat de la votació (28 vots a favor d'aplanar el camí a la dreta, 19 en contra), Lara va marxar ràpidament de Mèrida, camí de Madrid. Avui donarà la seva versió dels fets.

Difícil d'explicar

El 22 de maig, el PSOE va perdre la majoria absoluta i es va quedar amb 30 escons, per sota dels 32 del PP. Esquerra Unida irrompia al Parlament amb tres diputats. La nit electoral, el comitè electoral socialista enviava un SMS als periodistes en què assegurava que "el PSOE mantindrà el govern d'Extremadura". Es donava per fet el pacte. Ara els parlamentaris de la formació d'esquerres hauran de complir el mandat de les bases, que són les qui han desafiat i doblegat la direcció. Escobar va admetre ahir que tenien un paper difícil perquè "no és fàcil d'explicar al carrer"un eventual suport als socialistes "després de l'onada de canvi" que van reclamar les urnes, però tampoc d'obrir les portes al PP. Ja va avisar que una legislatura és "un camp de mines" en què s'haurà d'anar pactant cada pas.

La decisió amenaça de provocar un fort malestar dins de l'organització política. A través del Twitter, el diputat al Congrés, Gaspar Llamazares, va titllar-la de "greu error polític perquè incompleix la paraula, el votant no l'entén i facilita la campanya de la pinça". També pel mateix canal de comunicació, el president en funcions, Guillermo Fernández Vara, va demanar "respecte" pel gest d'IU i va assegurar que la responsabilitat principal era del PSOE per haver fet uns "mals resultats" el 22-M. Si no hi ha canvis d'última hora, l'esquerra perdrà un dels seus bastions i la "marea blava" serà encara més homogènia.

stats