PACTES A L'ESQUERRA
Crònica 11/06/2011

IU pacta amb el PSOE gairebé 300 ajuntaments

Ara
1 min
El coordinador local d'IU a Saragossa, José M. Alonso.

Madrid.La davallada del PSOE, que es va tancar amb la derrota en feus històrics com Castella-la Manxa i Extremadura, obliga els socialistes a dialogar amb IU si volen governar en prop de 300 ajuntaments espanyols. Avui, el dia en què es constitueixen els 8.000 consistoris de l'Estat, el PSOE encara no té clar si podrà comptar amb l'aval d'IU en una norantena de localitats. És especialment complicada la situació a Extremadura, on les bases d'IU són partidàries de l'abstenció, una opció que deixaria la presidència de la comunitat en mans del PP i desplaçaria Guillermo Fernández Vara.

El partit capitanejat per Cayo Lara va llançar una consigna clara: no facilitar governs al PP "de cap de les maneres". Però complir la directriu no s'albira precisament fàcil. En alguns casos -una minoria- les enemistats personals d'àmbit local o les denúncies interposades per presumptes casos de corrupció a les files socialistes trenquen la norma. El cas d'Extremadura és més complex. Si IU s'absté, el socialista Guillermo Fernández Vara perd la presidència. Si els de Cayo Lara voten a favor de Vara, tenen opció a entrar al govern o bé restar a l'oposició. El 17 de juny és la data màxima per prendre una decisió.

En un 70% dels 282 ajuntaments on el PSOE podria governar de la mà d'IU a partir d'avui, els socialistes són la llista més votada. En 86 municipis més els socialistes poden governar amb IU i una tercera força. És el cas de Saragossa, on el candidat socialista, Juan Alberto Belloch, avui serà nomenat alcalde amb el suport d'IU i de la Chunta. "Fins a l'últim minut es mouen les fitxes del taulell", va concloure ahir Alfredo Pérez Rubalcaba.

stats