SISTEMA FINANCER
Crònica 23/02/2012

Ibercaja es perfila com a millor accionista per quedar-se Unnim

T.g.
2 min
Una de les seus d'Unnim, en concret la de l'antiga Caixa Sabadell.

BARCELONA.Després de la renuncia de Bankia, Ibercaja és l'entitat que es perfila amb més opcions per adjudicar-se la subhasta de privatització d'Unnim. L'entitat aragonesa és l'única que es presenta al procés d'adjudicació amb l'estructura d'una caixa, tot i que també ha hagut de crear un banc per funcionar. La resta de candidats són el Banco Santander, el BBVA i el Popular.

Aquest detall pot ser més important del que sembla en la decisió final del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) prevista per a d'aquí 10 dies. El futur de l'obra social d'Unnim està molt compromès i, en cas que Ibercaja es quedés amb Unnim, la situació podria millorar, segons van destacar fonts pròximes a la negociació. D'altra banda, les cúpules directives de les dues entitats ja van negociar una possible integració abans del setembre, i la complementarietat de xarxes seria elevada perquè la presència d'Ibercaja a Catalunya és molt més baixa que la del Santander i el BBVA.

En contra de l'adjudicació a Ibercaja hi juguen les necessitats de capital i provisions addicionals que ha de fer per complir amb la reforma financera que ha preparat el ministre d'Economia, Luis de Guindos, i que la mateixa entitat ha xifrat en 784 milions d'euros. Aquesta quantitat es redueix a 467 milions perquè l'entitat ha explicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que els 317 milions de capital que necessita els assumirà amb la generació de beneficis i l'excedent de recursos propis. Amb tot, altres fonts del sector van assenyalar que Ibercaja no en tindrà prou amb una fusió amb Unnim, i que hauria de preparar una altra ronda d'integracions.

Al final, el FROB preveu adjudicar Unnim a l'oferta més generosa, és a dir, a la que demani menys diners públics per sanejar els actius tòxics immobiliaris, que podrien arribar als 5.000 milions. L'esquema de protecció d'actius (EPA), la part que assumiria l'Estat, pot arribar a aquesta xifra, en un esquema d'adjudicació similar al de la CAM.

stats