ENERGIA
Crònica 24/02/2012

Iberdrola culpa la termosolar de la bombolla elèctrica

Iberdrola demana que es freni la construcció de plantes termosolars per reduir el dèficit de tarifa del sistema elèctric, que és de 24.000 milions. Continua la guerra entre elèctriques i renovables.

Joan Faus
2 min
LES ELÈCTRIQUES, EN GUERRA CONTRA LES RENOVABLES
 Igual que Gas Natural dimarts, el president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, es va mostrar ahir molt crític amb la responsabilitat de les empreses d'energia renovable en el dèficit de tarifa del sistema elèctric, que és de 24.000 milions.

MADRID.Iberdrola es va sumar ahir a l'ofensiva llançada dimarts per Gas Natural contra les companyies d'energies renovables. Les elèctriques continuen amb els ànims encesos des que el ministre d'Energia, José Manuel Soria, plantegés la setmana passada la possibilitat que deixin de cobrar part del dèficit tarifari del sistema elèctric espanyol, que és de 24.000 milions d'euros. Es tracta de la diferència entre els ingressos de les elèctriques (a través de la tarifa) i el cost real del sistema.

El dèficit tarifari, ideat l'any 2000, el financen les cinc grans elèctriques: Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fenosa, HC (filial de la portuguesa EDP) i l'alemanya E.ON. Aquestes empreses cobren la diferència entre ingressos i costos a través de les titulitzacions, emissions de deute amb l'aval de l'Estat.

Si Gas Natural va demanar que les renovables assumeixen part del dèficit, ahir el president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, va demanar que es freni la construcció de plantes termosolars -l'energia renovable més cara-, tant les que ja estan assignades com les que no, per evitar una nova bombolla. Durant la presentació dels resultats del 2011, Galán va proposar també que el finançament del dèficit es reparteixi amb altres agents, eliminar de la tarifa conceptes que no ha de pagar el consumidor o avançar en la liberalització que podria suposar una rebaixa en la factura.

El president del grup basc es va mostrar molt crític amb la possibilitat que l'executiu espanyol opti per un quitament o descompte sobre el deute tarifari, tot i que va confiar que no s'adopti. "¿No es diu sacrifici haver finançat les quantitats ingents que hem finançat? No era la nostra responsabilitat fer de banquers", va criticar, abans de quantificar en 1.000 milions d'euros el cost anual del finançament del dèficit per al sector. En aquest sentit, va valorar el fi de la concessió de primes a les renovables però va considerar que és "insuficient".

Iberdrola va aconseguir el 2011 un benefici net de 2.805 milions d'euros, un 2,3% menys que l'any anterior, per la bona marxa dels negocis regulats i el manteniment de l'àrea renovable, que ha compensat la pitjor evolució del negoci liberalitzat. A més, el fons sobirà qatarià ha elevat la seva participació a l'elèctrica, del 6,16% al 8,44%.

La rèplica d'Abengoa

El mateix dia en què Iberdrola atacava l'energia termosolar, Manuel Sánchez Ortega, conseller delegat d'Abengoa, el grup termosolar més gran del món, rebutjava que les renovables paguin el dèficit de tarifa. Sánchez Ortega va lamentar que s'obvia que l'energia hidràulica i nuclear sumen anualment uns beneficis sobrevinguts de 3.000 milions. "Defensen que aquest sobrepreu serveix per amortitzar plantes, però no diuen que quan es va entrar en un model de competència ja se'ls van abonar les amortitzacions pendents", va dir en una entrevista a Expansión , en què va defensar que les renovables aporten independència energètica i menys contaminació.

stats