ENERGIES RENOVABLES
Crònica 07/07/2011

Iberdrola entra al mercat eòlic català després de 12 anys

L'elèctrica espanyola, líder mundial del negoci eòlic, ha comprat dos parcs a Gamesa. Les dues instal·lacions, Conesa II i Savallà, sumen 50 MW. Iberdrola va ser la gran derrotada del concurs català.

Ignasi Pujol
2 min
Parc eòlic de Conesa II, ubicat entre els municipis de Conesa i Forès, a Tarragona.

Barcelona.L'elèctrica Iberdrola entra per fi al mercat eòlic català. La companyia espanyola, líder mundial en el negoci de l'energia del vent, no tenia ni un molí a Catalunya, on feia dotze anys que intentava desembarcar. Iberdrola va informar ahir que ha tancat la compra de dos parcs eòlics a Gamesa, ubicats a la província de Tarragona.

Es tracta dels parcs eòlics Conesa II i Savallà, que sumen una potència de 50 megawatts (MW). L'import de l'operació no s'ha donat a conèixer. Iberdrola és el soci de referència del fabricant d'aerogeneradors Gamesa, amb un 19,58% del capital de la companyia. Els dos parcs estan operatius i s'ubiquen entre els municipis de Conesa i Forès, en el cas del parc de Conesa II, i a Savallà de Comtat, on hi ha el parc Savallà.

Iberdrola fa més d'una dècada fent proves de vent a Catalunya per instal·lar parcs eòlics. L'elèctrica presidida per Ignacio Sánchez Galán té 5.446 MW de potència eòlica instal·lada a Espanya.

La gran derrotada

La companyia va ser la gran derrotada en el concurs per a les zones de desenvolupament prioritari (ZDP) de l'energia eòlica a Catalunya. Aquest procés suposa la implantació de 769 MW. El novembre passat el tripartit va adjudicar 456 MW, prop del 60% de la potència total del concurs, a l'aliança signada entre Gas Natural Fenosa i Alstom Wind (antiga Ecotècnia) i cap megawatt a Iberdrola, que optava a instal·lar-ne 489.

El grup espanyol va manifestar els seus dubtes sobre el concurs i va presentar un recurs d'alçada davant del departament d'Empresa i Ocupació, tot i que aquest va reiterar la seva decisió.

En qualsevol cas, Iberdrola "aspira a assolir una posició destacada en el nou desenvolupament del sector renovable català previst per als anys vinents". Catalunya té prop de mil megawatts de potència eòlica instal·lada -només un 4% del total de l'energia eòlica espanyola, tot i consumir el 20% de l'electricitat- i la mateixa xifra de megawatts en fase de tramitació.

El principal escull per al sector és que el concurs de les ZDP est ara paralitzat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per les reclamacions de dues entitats conservacionistes.

Iberdrola podria protagonitzar noves compres de parcs a Catalunya, tot i que toparà amb la competència de Gas Natural, que la setmana passada va comprar diverses participacions a ACS per 72 milions d'euros (a Catalunya ha incorporat 15,9 MW al parc de Trucafort). El grup gasista és conscient que ha arribat tard al negoci eòlic i vol compensar-ho a base d'adquisicions.

stats