AEROLÍNIES
Crònica 17/04/2012

Iberia acusa els pilots de fer perillar la companyia

B.a.
2 min

BARCELONA.El conflicte entre l'aerolínia espanyola i el sindicat de pilots -Sepla- per la creació de la low cost Iberia Express segueix enquistat. Ahir a la tarda va tenir lloc una reunió entre la companyia i els treballadors amb el ministeri de Foment, després d'un matí en què les dues parts es van anar intercanviant acusacions i retrets. La trobada va finalitzar sense apropament i la ministra de Foment, Ana Pastor, va declarar que s'intervindrà si continua el conflicte, però que s'estima més un mal acord que un laude.

Ahir Iberia va acusar els pilots de posar en perill el futur de la companyia amb aturades abusives, una productivitat baixa i uns costos laborals elevats, segons va fer constar en un comunicat. El Sepla, que havia demanat a Foment un arbitratge obligatori, va anunciar una demanda contra Iberia per incompliment sindical: "No respecten els serveis mínims. Operen els vols amb Iberia Express i Air Nostrum", va denunciar el cap de la secció sindical del Sepla-Iberia, Justo Peral.

En el seu comunicat, l'aerolínia també va defensar la legalitat d'Iberia Express, la seva espanyolitat -davant les acusacions recurrents del Sepla que British Airways és qui ha pres el control- i la necessitat d'impulsar un nou model de curta i mitjana distància a causa de la competència de les aerolínies low cost .

En paral·lel, Iberia, emparada per la reforma laboral, ha convocat els pilots a una reunió prevista per avui per canviar el conveni col·lectiu. L'aerolínia al·lega en un comunicat causes de caràcter "productiu, econòmic i organitzatiu". El Sepla va demanar endarrerir la trobada per no tenir les garanties sindicals necessàries, segons van explicar.

Ahir es va viure la tercera de les 30 jornades de vaga programades pels pilots en protesta per la filial de baix cost, que va començar a operar el 25 de març. Aquesta nova tanda d'aturades es va anunciar després que fracassés la mediació de l'exministre de Treball Manuel Pimentel entre sindicats i la companyia. Prèviament havien tingut lloc dotze dies de vaga més, que van suposar unes pèrdues que Iberia va xifrar en 36 milions d'euros.

stats