EXPANSIÓ DE L'ÚLTIMA MINA DE POTASSA
Crònica 25/04/2011

Iberpotash potencia la mina de Súria a Europa

Iberpotash ha anunciat un pla d'expansió de 160 milions per ampliar l'activitat de potassa i sal de Súria a l'estranger, especialment a Europa. ICL, la multinacional propietària, prepara més ampliacions.

Toni Garganté
2 min
Iberpotash, empresa catalana propietat del grup Israel Chemicals Limited (ICL), és l'hereva de l'antiga Potasas del Llobregat, que formava part de l'INI.

Barcelona.Iberpotash és l'única empresa espanyola d'extracció de potassa. Està en mans del grup israelià Israel Chemicals Limited (ICL). L'antiga Potasas del Llobregat, que va formar part de l'Institut Nacional d'Indústria (INI), ha reprès en els últims mesos el negoci, especialment el destinat a l'exportació. La companyia va deixar sense efecte un expedient temporal d'ocupació el setembre passat, previst inicialment per a mig any i que finalment només va durar dos mesos i mig.

Un any abans, les vendes havien caigut un 65% i s'acumulaven les existències del producte, fins a mig milió de tones de potassa. Però el 2011 els 790 treballadors van veure com es recuperava l'activitat a la mina coincidint amb la progressiva normalització del mercat de fertilitzants destinats al sector agrícola.

ICL, que ja havia aprofitat la pràctica aturada de la mina per introduir-hi millores de producció, ha anunciat recentment un pla estratègic d'ampliació de la producció i de diversificació del producte per als pròxims anys. El pressupost global del projecte podria arribar als 600 milions d'euros, segons han confirmat fonts del sector. Un portaveu de l'empresa va descartar valorar aquesta quantitat, però va afegir que el pla inversor s'estructura en diverses fases.

Ampliació i nova planta de sal

De moment, l a primera inversió ha estat quantificada en 160 milions d'euros per als pròxims tres anys, i contempla una millora logística i un aprofitament màxim de les possibilitats productives i de mercat del clorur potàssic i sòdic. L'empresa ampliarà la planta de tractament de Súria i la seva capacitat de compactació per elaborar potassa granulada, que registra un elevat increment de vendes als mercats exteriors.També construirà una planta de sal pel tractament del clorur sòdic que avui dia s'emmagatzema, en part, als dipòsits salins. Aquesta nova infraestructura permetrà la diversificació dels productes, amb la comercialització de noves especialitats com ara sal vacuum i potassa industrial.

Iberpotash també aixecarà una rampa d'extracció de 4,5 quilòmetres a la zona nord-est de la mina de Cabanasses, on hi ha les reserves mineres amb més futur. Aquesta rampa permetrà superar algunes de les limitacions d'extracció d'un pou miner vertical, a més de reduir el cost ambiental del transport del material.

Amb tot, la segona fase del pla de creixement dissenyat per ICL depèn d'algunes inversions en infraestructures. En concret, s'hauria de remodelar la línia ferroviària que uneix les mines amb el port de Barcelona, que té 80 anys, i que actualment gestiona l'empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat (FGC).

La companyia també té molt d'interès a transportar els productes en tren a Europa. En tot cas, aquesta segona fase, que encara no ha estat aprovada, suposa una ampliació addicional de la capacitat de Súria, amb l'objectiu de produir 1,1 milions de tones de clorur potàssic, de les quals 630.000 seran de potassa granular i 50.000 de potassa blanca industrial, així com 1,5 milions de tones de sal.

stats