EL DEBAT PRECONGRESSUAL
Crònica 01/07/2011

Iceta ajorna fins al setembre la decisió d'optar a liderar el PSC

Miquel Iceta no decidirà si es presenta a primer secretari del PSC fins després de l'estiu, un cop hagi sondejat les bases del partit i vegi si té el suport suficient per optar-hi amb totes les garanties.

Pere Martí
2 min
Iceta ajorna fins al setembre la decisió d'optar a liderar el PSC

Barcelona.Joan Ferran i Francesc Narváez hauran d'esperar una mica. Aquests dos dirigents del socialisme barceloní han demanat públicament a Miquel Iceta que faci el pas i proclami que aspira a rellevar José Montilla al capdavant del PSC. L'actual vice-primer secretari no té pressa i no pensa comunicar la seva decisió fins després de l'estiu. El motiu és doble: necessita temps per trepitjar territori i acumular forces, i vol centrar-se ara en el debat de les idees al voltant de la ponència marc, tal com ha establert l'executiva del partit.

Aquest cap de setmana assistirà al consell de federació del Penedès, i la setmana que ve visitarà la secció local de Viladecans. L'agenda d'Iceta està plena de bolos territorials des de fa setmanes, cosa que inclou també reunions amb alcaldes i diputats del partit, que, en alguns casos, li expressen el seu suport, però en d'altres ha tingut alguna sorpresa perquè hi ha qui pensa que la seva llarga vinculació a la direcció actual del partit no casa amb la necessitat de renovació.

De moment, Iceta centra esforços en el debat de continguts i, en una reunió celebrada aquesta setmana amb l'agrupació de Sant Andreu, va expressar algunes de les seves propostes per a la renovació del PSC, entre les quals destaca la d'obrir les primàries als ciutadans que hi vulguin participar. Fins ara, els socialistes tenien el mètode de les primàries per escollir candidats limitat a militants i simpatitzants, com va passar en les municipals de Barcelona.

Primàries a la francesa

La idea d'Iceta és emular els socialistes francesos i permetre que hi participi tothom que vulgui. Per fer-ho possible només demanen dos requisits: signar una declaració en què manifestin compartir els valors d'esquerres i treballar per la victòria electoral socialista, i fer una aportació simbòlica per sufragar les despeses d'organització de les primàries. El vice-primer secretari va defensar que aquest mecanisme hauria d'estar en marxa quan arribi el moment d'escollir el candidat a la presidència de la Generalitat, que no serà en el marc del congrés del pròxim mes d'octubre.

Durant la seva intervenció a Sant Andreu, també va apuntar altres mecanismes per obrir el partit i institucionalitzar el diàleg amb els simpatitzants, com la possibilitat de crear un "Parlament socialista", que estaria integrat pel consell nacional i un nombre igual de persones que serien dirigents sindicals, d'associacions cíviques, líders d'opinió o altres referents ciutadans. Iceta vol convertir el PSC en un "laboratori d'idees" refent "de baix a dalt" la relació amb la gent.

stats