En breu
Crònica 21/02/2012

El Iemen vota avui per acabar amb la dictadura de Sàleh

1 min
El Iemen vota avui per acabar amb  la dictadura de Sàleh

El canvi controlat

El Iemen ha passat de la revolta a la transició per les urnes, però el resultat és del tot incert. El país vota avui en uns comicis amb un únic candidat, el fins ara vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi, l'home de consens que ha de posar fi a tres dècades de poder d'Ali Abdul·lah Sàleh. Les eleccions són el resultat d'un acord de transició, afavorit pels Estats Units, que garanteix la immunitat a Sàleh perquè no se'l pugui jutjar pels centenars de morts que hi ha hagut en la revolta que va començar el gener del 2011.

El fins ara president, que és a Nova York per rebre tractament mèdic, ha anunciat que té la intenció de tornar al Iemen per liderar el seu partit polític. Tot i així, Sàleh es convertirà avui en el quart autòcrata forçat a deixar el poder des que va començar la Primavera Àrab.

L'exèrcit amenaça la transició

Els crítics amb el procés de transició consideren que malgrat que Sàleh és fora del país totes les estructures del seu poder continuen intactes, i els seus nebots i el seu fill controlen encara els sectors claus de l'exèrcit. Els últims dies hi ha hagut assalts a algunes seus electorals i tant el moviment que reclama més autonomia per al sud del país com els rebels zaidites de nord han fet una crida al boicot a les eleccions.

Fa anys, Ali Abdul·lah Sàleh va dir que governar el Iemen era com "ballar sobre caps de serps". Sàleh és lluny de Sanà, la capital, però les serps continuen ben presents.

stats