Crònica 25/04/2011

El Iemen desconfia de la renúncia del president Sàleh

El president del Iemen va firmar ahir a contracor el pla de transició que el fa renunciar al poder, mentre continuaven les protestes al carrer perquè els manifestants creuen que es tracta d'un complot.

M.f.
2 min
Els manifestants van tornar a sortir al carrer ahir per demanar la dimissió immediata de Sàleh.

Cau un tercer dictador al món àrab però sembla que ningú ho celebra. Per una banda, l'oposició a peu de carrer considera que el pla de transició imposat pel Consell de Cooperació del Golf que obliga el president a renunciar al poder a canvi d'immunitat -acceptat dissabte tant pel partit de govern com per l'oposició oficial- és un complot per continuar amb la mateixa línia de poder. I per l'altra, el president del Iemen, Ali Abdul·lah Sàleh, critica que tot plegat es tracta d'una orquestració d'Occident.

Ho va esbombar ahir just després de signar l'acord, quan va concedir una entrevista a la cadena britànica BBC per fer saber que amb la seva dimissió s'està permetent a Al-Qaida que guanyi terreny al país. "M'esteu demanant des dels Estats Units i Europa que dimiteixi", assegurava davant la càmera, "Al-Qaida està guanyant terreny en les protestes i això és molt perillós". Amb aquesta teoria -etzibada també per la resta de dictadors-, Sàleh es pregunta "per què Occident no està tenint en compte aquest treball destructiu i les implicacions tan perilloses de cara al futur".

Mentrestant, al carrer ressonaven més ecos de protesta que asseguraven que no deixarien de manifestar-se si Sàleh no deixava el poder immediatament. I és que temen que el pla no sigui res més que una maniobra política entre el president i els partits oficials de l'oposició per compartir poders. "No pararem de protestar i continuarem batallant. Aquesta iniciativa no ens diu res", deia Mohammed Sultan, un manifestant de la capital, a Reuters. "Només serveix per als partits que han acceptat l'oferta". A la plaça Tahrir de Sanaa, l'epicentre de la revolta, on els manifestants han acampat durant setmanes, se sentien els crits de "no volem negociacions, no volem diàleg, deixa el càrrec o marxa".

En aquest sentit, Sàleh va voler aclarir que aquest canvi no obeeix les propostes del manifestants. Perquè, si fos així, es pregunta: "A qui hauria de deixar el poder? Als que estan intentant fer un cop d'estat? No. Ho farem a través de les urnes i convocant un referèndum".

stats