16/11/2011

Immunitzats i abstencionistes

2 min
Duran i Lleida va visitar ahir una escola de futurs mecànics.

Fa quatre dies hi va passar l'Alícia Sánchez-Camacho, avui és el torn d'en Duran i Lleida. Que no hi ha més escoles de Formació Professional en aquest país? En qualsevol cas, els alumnes del centre d'estudis Monlau semblen immunitzats davant la desfilada de polítics en campanya: la immensa majoria dels aprenents de mecànics m'informen que no votaran o que encara no saben si ho faran (amb dues excepcions: el Guillem té clar que votarà "els verds o els hippies"; i un altre deixa anar el nom d'un partit xenòfob, vull creure que per tocar-me la moral). Tampoc saben si després d'aquí saltaran al mercat laboral o bé s'animaran a fer una enginyeria. Sí, són els signes dels temps, però tanta incertesa espanta. Almenys han après a no combregar amb rodes de molí: el d'Unió els diu que trobaran més feina "i més ben pagada" sortint de la FP que no pas si van a la universitat, i els nanos fan cara d'empassar-s'ho a mitges.

Al taller, una colla de joves abstencionistes treballen en l'intent de ressuscitar un cotxe que fa dotze anys que està aturat. "N'hem destravat els circuits i ara estem controlant les pressions del sistema d'injecció de gasolina", m'expliquen. Com que sóc al·lèrgica a la mecànica d'automòbil (truco al RACC abans i tot d'obrir el capó del Clio), jugo a veure-hi metàfores. Si un cotxe es pot reincorporar a la carretera al cap de dotze anys, confiem que la reinserció laboral dels aturats actuals també serà possible.

Duran insisteix que cal un canvi de xip, que famílies i polítics ens hem de ficar al cap que la FP és una opció molt digna: "Hi ha demanda de tècnics ben formats, i en canvi tenim universitaris que treballen de taxistes". I jo encara hauré d'agafar un taxi, si no m'afanyo: d'aquí a una estona he de ser al centre de Barcelona amb l'escriptora Siri Hustvedt.

Ja al metro, em truca en Lluís Gavaldà. Que si l'aniré a veure a l'últim concert de la gira d'Els Pets, aquest divendres a L'Hospitalet. Quan li dic que coincideix amb el míting final de CiU a Barcelona, exclama: "Em faràs el salt amb el Duran i Lleida!? És perquè toca la bateria, oi...?" I es posa a plorar.

stats