LA REFORMA DE LA CONSTITUCIÓ
Crònica 08/09/2011

Impotència de CiU, ERC i ICV davant el tàndem PSOE-PP

Davant l'aclaparadora majoria de PP i PSOE al Senat, les minories van optar per queixar-se de les formes abandonant l'hemicicle, no votant o elevant el to en el debat -ja un tràmit- de la reforma constitucional.

Miquel Codolar
2 min
Els ministres Gabilondo, Gómez i Sebastián van anar al ple del Senat que va donar llum verda a la reforma constitucional, i al qual Zapatero finalment no va assistir.

Madrid.La reforma constitucional pactada entre el president espanyol (José Luis Rodríguez Zapatero) i el líder del PP (Mariano Rajoy) va passar ahir per la cambra de representació territorial de la mateixa manera que ho va fer pel Congrés: ràpid. No hi va haver negociacions prèvies i totes les esmenes, 22 en aquest cas, van ser rebutjades. Només UPN, que negocia un pacte amb el PP a Navarra pel 20-N, es va unir al tàndem. Davant una derrota anunciada, els altres partits van expressar el seu desacord quedant-se sense votar i endurint el to del discurs.

El primer en sotraguejar l'hemicicle va ser el senador d'ERC Miquel Bofill, que va iniciar la seva intervenció en català tot i que ahir no era permès. De seguida el president del Senat, Javier Rojo, li va demanar que parlés en castellà perquè els altres senadors l'entenguessin. Després d'aquest fet va advertir: "Catalunya no cap a la Constitució espanyola, ens hem de preparar per saltar el mur constitucional, hem de poder participar en les institucions europees amb tots els drets". Va acabar la seva intervenció amb el crit "Visca Catalunya lliure!", que va generar rumors de desaprovació.

CiU i ICV, també contraris a la reforma, van alertar del progressiu distanciament dels catalans respec te a les institucions espanyoles. L'exconseller d'Interior Joan Saura va dir: "Hi ha milers de catalans que amb aquesta reforma s'han allunyat de la Constitució, jo sóc un d'ells". I va afegir que el PSOE i el PP estan convertint la crisi en "una excusa" per recentralitzar l'Estat espanyol.

L'argument són les presses

El principal argument amb què el PSOE i el PP van justificar-ho tot va ser que cal córrer. Per això no s'han pogut salvar les formes, no s'han pogut acceptar les esmenes, i s'ha re butjat frontalment la celebració d'un referèndum. Carmela Silva, del PSOE, va dir que sotmetre la reforma a votació dels ciutadans no permetria llançar el "missatge de confiança en la solvència de l'economia espanyola" a temps. "Si esperem potser no hi arribarem", va advertir. El senador i president del PSC, Isidre Molas, va defensar la reforma i va demanar un "esforç" per refer els lligams que s'han trencat en aquest procés i va fer una crida a "no tirar per la borda" el consens constitucional: "Perquè és la nostra força i una base important de la nostra credibilitat".

Davant l'argument de socialistes i populars, el portaveu de CiU, Jordi Vilajoana, va advertir que, després de l'acord per reformar la Constitució, el cost del deute ha augmentat i les borses han caigut. També va defensar que la reforma "crearà nous problemes" i va afegir que el seu partit sempre ha actuat amb responsabilitat, però que el PSOE i el PP els han "expulsat" d'un acord que limitarà l'autonomia financera de les comunitats, cosa que "va en contra del que estableix la mateixa Constitució". Costarà refer els ponts.

stats