ENERGIA
Crònica 04/01/2012

Ascó impugna l'elecció del cementiri atòmic

L'Associació de Municipis en Àrees Nuclears impugnarà la decisió del govern espanyol d'ubicar el cementiri nuclear a Villar de Cañas (Conca). L'entitat apostava per Ascó o Zarra (València).

Dani Revenga
2 min
Ascó era un dels municipis candidats a acollir el magatzem de residus nuclears.

TARRAGONAL'Associació de Municipis en Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC) considera que l'executiu espanyol ha incomplert els compromisos adoptats al començament del procés que va concloure, per sorpresa, amb l'anunci que el magatzem de residus nuclears no aniria ni a Ascó ni a Zarra (País Valencià), les dues candidates més ben posicionades pels informes tècnics. L'AMAC, tot i oferir el seu suport a la seu triada, ja va lamentar el mateix divendres que cap d'aquests dos municipis, membres de l'associació, haguessin estat escollits.

Marià Vila d'Abadal, gerent d'AMAC, explica: "Nosaltres vam pactar amb l'Estat que faríem una feina perquè hi hagués consens social per acollir el magatzem de residus nuclears i l'hem fet. L'Estat no ha complert la seva part. Si nosaltres no haguéssim fet la nostra tasca, a Espanya no es podria fer aquesta instal·lació".

L'AMAC argumenta que la decisió del govern central ha estat "precipitada i poc madura" i que no ha tingut en compte les consideracions tècniques sobre les candidatures. Vila d'Abadal té clar que "la decisió ha estat política i no tècnica, ja que els informes es decantaven clarament per dues candidatures que han estat descartades". És per això que l'entitat ja ha encarregat als serveis jurídics que preparin una impugnació per la via judicial per tombar la resolució. En aquest sentit, l'AMAC creu que l'opció triada és "més cara" i que no aprofita l'experiència nuclear que hi ha en zones com Zarra o Ascó. També critiquen que només s'hagi tingut en compte l'opinió de les comunitats autònomes, cosa que ha perjudicat Ascó i Zarra, ja que els seus respectius Parlaments autonòmics havien rebutjat que el magatzem de residus nuclears es construís als seus territoris.

Un ministre mal assessorat

L'AMAC considera que el ministre d'Indústria i Energia, José Manuel Soria, "no ha tingut bons assessors" en aquesta qüestió. Com a exemple, posen que durant l'anunci de divendres va parlar dels residus que es porten actualment a França, quan els únics que hi ha en aquest país són els de la clausurada Vandellòs I s'hi van portar fa vint anys. L'AMAC ha demanat una entrevista amb Soria per a la setmana que ve per abordar la designació de la seu del magatzem de residus nuclears, però també qüestions llargament reivindicades pels municipis nuclears com els plans d'emergència, el desenvolupament econòmic alternatiu a aquestes zones i les polítiques de transparència i seguretat. L'AMAC argumenta que aquestes assignatures pendents han pres especial rellevància després de l'accident de Fukushima. Segons l'Associació de Municipis, no s'entendria que no es vulguin abordar aquestes qüestions i sí allargar els permisos d'operació de les centrals nuclears, una opció de la qual s'ha mostrat partidari el ministre d'Indústria, José Manuel Soria.

stats