REACCIONS ALS 'PAPERS PALESTINS'
Crònica 25/01/2011

Indignació a l'Autoritat Palestina per una filtració "deliberada"

Els papers palestins mostren la imatge més crua de les negociacions fallides entre israelians i palestins. Descobreixen uns líders palestins febles i un Israel intransigent amb suport dels Estats Units.

Anna Garcia
3 min
Jerusalem, OAP

Corresponsal a jerusalemEls primers documents filtrats per la televisió qatariana Al-Jazira -en col·laboració amb el diari britànic The Guardian - d'un total de 1.684 que comprenen deu anys llargs de negociacions van provocar indignació en el govern palestí. El president Mahmud Abbas va dir ahir des del Caire: "Les concessions en els papers palestins venien d'Israel i no de nosaltres". Els primers papers palestins , que és com els anomena Al-Jazira, suggereixen que Palestina va oferir a Israel annexionar tots els assentaments il·legals construïts a Jerusalem est llevat d'un, Har Homa. Segons Abbas, la televisió qatariana pretén crear confusió. "Nosaltres diem les coses clarament, no tenim secrets... Això s'ha fet de manera deliberada", va manifestar Abbas després de reunir-se amb el president egipci, Hosni Mubàrak.

En aquest mateix sentit, el secretari general de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP), Iàsser abd-Rabbo, va expressar també el seu rebuig als papers difosos per Al-Jazira perquè, va dir, volen perjudicar l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) i el seu president. "Nosaltres no hem cedit res més del que el president Mahmud Abbas va oferir. La nostra posició és clara, tenim els drets sobre les terres que es van marcar el 1967. La resta és mentida". I va afegir: "Volem transparència sobre les relacions de Qatar amb Israel i l'Iran". Abd-Rabbo va dir que Al-Jazira intenta competir amb Wikileaks, que ha presentat aquest papers en coordinació amb Israel i que la intenció és fer caure el govern palestí.

Els documents també mostren una estreta relació entre les forces de seguretat israelianes i les palestines i s'hi assegura que Abbas havia estat informat de la intenció d'Israel de llançar una ofensiva contra Gaza a finals del 2008. Segons l'agència francesa AFP, el general Amos Gilad, que en aquella època coordinava les actuacions israelianes als territoris palestins, ha desmentit aquesta informació.

La reacció de Hamàs

Altres papers revelen la implicació dels serveis secrets britànics en una trama per derrocar Hamàs a Gaza. Sami abu-Zohari, portaveu d'aquest moviment islamista enfrontat a l'ANP, ha dit que aquestes filtracions mostren "la cara oculta del govern de Ramal·la i el nivell de la seva cooperació amb l'ocupació israeliana". Segons Abu-Zohari, l'ANP intenta "destruir els drets del palestins, sobretot dels que viuen a Jerusalem, i dels refugiats".

El negociador palestí Saeb Erekat, per la seva banda, va titllar les filtracions de "mentides" i "mitges veritats". En un comunicat va anunciar que l'ANP i l'OAP veuen mans ocultes que intenten avergonyir l'equip negociador davant del poble palestí i intenten clavar un punyal a l'esquena de l'ANP just quan intenta obtenir el reconeixement d'un estat palestí per part de la comunitat internacional".

Però una antiga col·lega de l'equip negociador, l'advocada Diana Buttu, va avisar que el fet que Israel mantingués tots els seus assentaments menys un a Jerusalem est era altament problemàtic perquè "recompensaria Israel per la seva activitat colonitzadora". Buttu, que va demanar la dimissió d'Erekat, va afirmar que els palestins no estarien d'acord que les àrees jueves de Jerusalem est caiguessin sota sobirania d'Israel.

Segons el nord-americà Aaron David Miller -que va formar part de l'equip negociador durant els anys de presidència de Bill Clinton-, els palestins estaven decidits a aconseguir un acord amb els jueus però en aquella època el primer ministre israelià Ehud Olmert era massa feble per tirar-lo endavant.

Atac a una seu d'Al-Jazira

Aquest terratrèmol polític pot fer augmentar la desconfiança de la població palestina envers els seus líders, a més d'abonar el terreny per a futurs enfrontaments i manifestacions ciutadanes. Un dia després de la filtració més important en la història del conflicte araboisraelià, segons diu Al-Jazira, un grup de joves van atacar les oficines de la seu de la televisió qatariana a Ramal·la.

stats