TRASLLAT AL TPI
Crònica 23/07/2011

Ingressa a la presó de l'Haia l'exlíder serbi de Croàcia

Ara
2 min
El presumpte criminal de guerra, Goran Hadzic, ahir a l'aeroport de Rotterdam.

BARCELONA.L'exlíder dels serbis de Croàcia durant la guerra dels Balcans, Goran Hadzic, detingut dimecres a Sèrbia, va ser extradit ahir a l'Haia, on serà jutjat pel Tribunal Penal Internacional (TPI) per a l'Antiga Iugoslàvia per 14 càrrecs, que inclouen crims de guerra i contra la humanitat comesos durant la guerra de Croàcia (1991-1995).

Hadzic està acusat d'haver participat en "l'eliminació forçada i permanent d'una majoria de la població croata i no sèrbia d'un terç del territori de Croàcia per adherir-lo a un nou estat de dominació sèrbia". Per tot això, el TPI processarà l'exlíder polític per 14 càrrecs que inclouen crims de guerra i contra la humanitat, sota l'acusació d'extermini, assassinat, tortura i deportació de milers de civils croats i no serbis de Croàcia.

Hadzic va aterrar a l'aeroport de Rotterdam ahir al migdia, després que la ministra de Justícia sèrbia, Snezana Malovic, n'autoritzés el trasllat. Un cop a l'Haia, el presumpte criminal de guerra va quedar reclòs a la unitat de detenció de les Nacions Unides a la ciutat holandesa, on s'estarà fins a la seva primera compareixença davant del TPI, aquest mateix dilluns a la tarda.

El tristament conegut com a responsable de la massacre de l'hospital de la ciutat croata de Vukovar -on uns 200 civils croats i no serbis van ser executats per tropes sèrbies comandades per Hadzic- era l'últim d'una llista de 161 acusats pel TPI que seguia en llibertat. El maig passat, les autoritats sèrbies van capturar l'exgeneral serbobosnià, Ratko Mladic, el carnisser de Srebrenica , que ja està sent jutjat.

A les portes de la Unió Europea

El fiscal del TPI, Serge Brammertz, celebrava dimecres la detenció de l'últim pròfug de la guerra dels Balcans buscat per la justícia internacional. La captura i l'extradició de Hadzic era una de les condicions que havia de complir Sèrbia per ser candidata a adherir-se a la Unió Europea, un estatus que podria obtenir el mes d'octubre vinent.

stats