Crònica 22/11/2011

Iniciativa celebra guanyar centralitat a costa del PSC

Iniciativa celebra que ha guanyat centralitat política a Catalunya en conquerir un nou espai fins ara ocupat pel PSC. Considera que ha deixat de ser un partit de nínxol i vol ser l'alternativa a les dretes.

Auri Garcia Morera
2 min
Alegria a la  seu electoral d'Iniciativa diumenge a la nit, poc després de conèixer els bons resultats.

BARCELONA.Iniciativa interpreta els seus resultats en les eleccions espanyoles de diumenge com una victòria que va més enllà de l'increment en vots i escons. La coalició ecosocialista considera que ha aconseguit guanyar centralitat política a Catalunya ampliant les seves fronteres i trencant el seu sostre, gràcies a la conquesta d'un nou espai que fins ara estava ocupat pel PSC. Captar votants socialistes decebuts amb Zapatero i amb el paper de 25 diputats del PSC era el principal objectiu de la campanya d'Iniciativa, que considera que ha estat un objectiu acomplert de manera absolutament satisfactòria.

"Els resultats no només són bons electoralment, sinó també per la seva significació política i social", deia ahir Joan Coscubiela després de les reunions de les executives i del consell de govern de la coalició. "Hem aconseguit ampliar, i molt, el nostre espai social", va afegir el cap de llista i futur diputat d'Iniciativa al Congrés. Coscubiela també va recordar que sempre s'ha dit que la coalició "tenia un nínxol definit, concret, limitat i sense cap possibilitat de créixer", es va felicitar per haver aconseguit desmentir-ho i va concloure que Iniciativa té avui "molta més força i molta més musculatura política que fa uns anys".

Joan Herrera, secretari general d'Iniciativa, també va mostrar la seva satisfacció per haver ampliat la incidència social de la coalició i va assenyalar el camí a seguir a partir d'ara: "Iniciativa és l'esquerra que ha de començar a construir una alternativa de progrés al PP i a CiU". I, anticipant-se a un hipotètic increment de les mobilitzacions al carrer, va afegir: "Les mobilitzacions les hem de traduir políticament perquè hi hagi un espai d'esperança per començar a canviar les coses".

Si en la nit electoral les referències a la formació de grup parlamentari al Congrés van ser tan vagues com durant la campanya, ahir Joan Coscubiela va ser més explícit i va mostrar obertament la disposició a integrar-se en el grup d'Esquerra Unida: "Amb els resultats tan esplèndids que hem obtingut a Catalunya i a nivell de l'Estat, amb una pujada important també del conjunt d'Esquerra Unida, sens dubte hi ha una consciència plena dels membres de la coalició que hem de treballar per la constitució d'un grup fort de l'esquerra, què vol dir d'Esquerra Unida i Iniciativa".

Un grup "plural" amb IU

Coscubiela va afegir que seria un grup "amb tota la pluralitat i de manera oberta", fent referència a la incògnita de com s'articularia una veu pròpia d'Iniciativa i a la possible incorporació d'altres diputats com el de Compromís. Qüestions, com el grup mateix, pendents de concretar.

L'acord per formar una coalició electoral tècnica amb el partit de Cayo Lara no preveia cap compromís postelectoral, i Iniciativa havia deixat la porta oberta a formar grup parlamentari amb el seu nou referent estatal, el nou partit ecologista Equo. La formació liderada per l'exdirector de Greenpeace Juan López de Uralde, però, no ha aconseguit representació parlamentària, cosa que deixa Iniciativa sense gaires alternatives.

stats