LA GESTIÓ DE LA CONSELLERIA D'INTERIOR
Crònica 11/05/2011

Iniciativa colla Puig per venjar Saura

S. González / R. Tugas
3 min

Felip Puig va assumir la conselleria d'Interior amb un objectiu clar: recular decisions de Joan Saura i procurar, d'entrada, forjar-se una imatge d'ordre i mà dura retirant totes les actuacions polèmiques del seu antecessor, com el codi ètic de la policia, la limitació dels 80 km/h i l'abast del Programa de Seguretat contra la Violència Masclista. En definitiva, intervencions amb un baix cost econòmic però d'un important impacte electoral i ideològic. De moment, el seu nivell de compliment és alt, tal com va constatar l'ARA Control.

Tanmateix, les severes crítiques de CiU a Saura anaven més enllà i ICV-EUiA ara vol furgar en les contradiccions amb el diari de sessions a la mà. El diputat Jaume Bosch ha presentat una bateria de preguntes en relació amb les mesures que la federació censurava a l'oposició i que al Govern ja dóna per bones.

Estructura departamental Creació d'una direcció general de Protecció Civil

L'aleshores diputat de CiU i ara portaveu del Govern, Francesc Homs, va assegurar el 25 de gener del 2007 que anava "en contra del sentit del temps i la modernitat" la creació d'una direcció general de Protecció Civil i d'una altra de Prevenció i Extinció d'Incendis i Salvaments, ja que significava "separar, disgregar l'atenció a l'emergència", que "necessita i requereix [...] una atenció integral". Puig, però, ha respectat la separació i els ecosocialistes es pregunten si això ja no contradiu "el sentit del temps i la modernitat".

Càmeres a les comissaries Un angoixant pas cap a Gran Hermano que ja no ho és tant

La diputada de CiU Helena Rivera va afirmar el 8 de juny del 2007 que situar càmeres de videovigilància a les comissaries desincentivaria l'accés al cos de Mossos d'Esquadra, ja que seria "com participar en un Gran Hermano ". Tot i això, ara Puig les manté perquè aporten "seguretat i garanties als ciutadans, com també als mateixos Mossos" i assegura que, per contra, Saura havia "donat una visió" que aquest sistema servia per "controlar la policia i generar una certa desconfiança sobre el funcionament de les comissaries".

La comissaria de Salt Una antiga urgència que ara haurà d'esperar

El 21 de juny del 2007, Rivera va instar el tripartit a construir una nova comissaria dels Mossos a Salt (Gironès) -una històrica reivindicació local-, arran de la mida del municipi i d'una certa "inseguretat ciutadana" que percebia l'Ajuntament. Interior va presentar el projecte el setembre del 2010, poc després dels primers incidents entre veïns autòctons i immigrants, però Puig, que no s'escapa de les retallades, n'ha congelat la construcció, que havia d'estar enllestida entre el 2012 i el 2013.

Fi del límit de 35 anys Un canvi normatiu aprovat que ara no s'aplica

CiU va defensar durant la legislatura anterior eliminar el límit de 35 anys per accedir als Bombers i als Mossos. El Parlament, a instàncies de la federació, va modificar per unanimitat la llei que ho regulava per permetre-ho. Només calia que la nova resolució de convocatòria s'adaptés a una altra edat, però l'actual govern encara no l'ha emesa.

Quantitat de mossos Els últims anys han faltat policies, però ja no és així

La federació va presentar, entre el febrer i l'octubre del 2008, diverses propostes de resolució que instaven a "incrementar el nombre d'efectius del cos de Mossos" en diferents comarques -en alguna, com a l'Alt Camp, fins i tot encara no s'havien desplegat quan ho van reclamar-. Tanmateix, en el marc general de les retallades, l'executiu liderat per Artur Mas ha eliminat 200 places de la següent promoció prevista. Iniciativa es pregunta si ja no hi ha dèficits, i si n'hi ha, com es resoldran.

Relacions sindicals Crítiques dels Mossos a un Govern i a l'altre

Rivera va lamentar el 23 de novembre del 2007 les "males relacions" d'Interior amb el Sindicat Autònom de Policia. Malgrat tot, el sindicat de policies SAP-UGT va acusar el 31 de març el diputat de CiU i alcalde de Sort "d'assetjar políticament els mossos de Trànsit del sector de Tremp", el sindicat CAT va dedicar una portada de la seva revista del març a criticar Puig i el conjunt d'organitzacions de mossos es plantegen mobilitzacions contra Interior. Queda clar que tots els executius reben, siguin del color que siguin.

Pressupost de Seguretat Una partida que es considerava insuficient i ara ja no

La partida de 17 milions d'euros per a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya va ser considerada insuficient per CiU durant la discussió del pressupost del 2008. Proposaven que fos de 26 milions. ICV pregunta ara si el Govern segueix veient insuficient la dotació, si preveu ampliar-la i si considera que el 2009 i el 2010 es va disposar de prou pressupost.

stats