VUIT ENTITATS VOLEN CANVIAR LA LLEI
Crònica 31/03/2011

Iniciativa popular al Congrés per tornar hipoteques

Vuit entitats catalanes van presentar una iniciativa perquè el Congrés legisli la dació. Si el pròxim febrer poden presentar mig milió de firmes, els diputats ho hauran de discutir abans de l'estiu del 2012.

Miquel Codolar
3 min
Manifestacions habituals El Parlament català ha Rebut convocatòries dels afectats per desnonaments per impagaments d'hipoteques.

Madrid.Hipotecar-se per comprar una casa era habitual fa uns anys. Les entitats financeres ho facilitaven i molts ciutadans s'hi van llançar. Però la situació s'ha complicat per als que s'han quedat sense feina mentre han vist com el seu pis ha anat perdent valor. La sortida per als que no poden pagar les mensualitats és subhastar l'habitatge. En un 90% dels casos la subhasta queda deserta i el pis es lliura al banc a canvi d'un 50% del seu valor de taxació. En moltes ocasions això fa que a més de quedar-se sense feina i sense casa tinguin un important deute que no poden eixugar.

Aquesta situació s'anomena execució hipotecària, i des de l'inici de la crisi, el 2007, fins al tercer trimestre del 2010, Catalunya en lidera el rànquing de l'Estat. El país n'ha patit 47.838, mentre en el total de l'Estat la xifra arriba a les 300.000, segons dades del Consell General del Poder Judicial. De l'autonomia més colpejada pel problema és d'on ha sortit l'inici d'un clam que pretén estendre's entre les entitats per aconseguir entrar al Congrés per la porta gran.

Però el Parlament espanyol ja ha sentit parlar diverses vegades de la possibilitat que retornar les claus de l'habitatge serveixi per cancel·lar totalment el valor de la hipoteca. El primer a demanar-ho va ser Joan Herrera, d'ICV, que va defensar una proposició no de llei que es va aprovar el juliol del 2010 amb els vots favorable del PP i en què s'instava el govern espanyol a elaborar un informe en tres mesos. L'informe no es va fer, i fa uns dies el govern espanyol va informar que encara l'està elaborant.

La setmana passada va ser el diputat d'ERC Joan Ridao qui va fer una pregunta al president espanyol sobre si estava a favor dels bancs o dels ciutadans en aquesta qüestió. José Luis Rodríguez Zapatero va respondre que la dació afectaria "la fortalesa i la solvència dels bancs", i per tant no pensava donar-hi suport. Tot i això, es va comprometre a crear un grup de treball amb el grup d'ERC-ICV-IU per estudiar-ho. La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, va manifestar que no és moment d'impulsar aquest tipus de mesures.

Davant la poca voluntat del govern espanyol per afrontar el problema, un grup d'entitats catalanes s'han aplegat per demanar que el Parlament espanyol impulsi que es puguin pagar hipoteques tornant les claus. Les entitats són CCOO, UGT, AICEC-ADICAE, CONFAVC, l'Observatori DESC, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social i la Unió de Consumidors de Catalunya. El secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, va denunciar que la situació és "injusta, irregular i només beneficia la banca". El seu homòleg d'UGT, Josep Maria Àlvarez, va demanar que Zapatero escolti la seva demanda perquè "aquest govern, quan la gent fa pressió, assumeix l'opinió de la majoria".

Però els terminis d'una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) s'allargaran molt més enllà de les eleccions generals de l'Estat del març del 2012. Un cop presentat el text de la ILP, d'aquí dos mesos començarà a comptar el termini de nou mesos per aconseguir el mig milió de firmes que permetrien debatre la dació al Congrés. D'aquesta manera, el Congrés podria retardar el debat fins a l'estiu del 2012. Per això les entitats que promouen la ILP no en tenen prou amb les firmes, sinó que persegueixen l'adhesió de moltes més associacions per aconseguir un "recolzament amplíssim" que permeti "desbordar" la cambra, tal com va exposar Àlvarez al davant dels lleons del Congrés, en un acte en què també van assistir representants del grup parlamentari d'ERC-ICV-IU.

L'objectiu no és que hi hagi "barra lliure", segons va explicar el secretari general d'ADICAE, sinó una "regulació raonable que eviti una condemna per a tota la vida per culpa de l'abús bancari". Per això la proposta se centra en les hipoteques d'habitatges habituals, i a més el comprador hauria de demostrar que és un deutor de bona fe, és a dir, "que no paga perquè no pot, no perquè no vulgui".

Fomentar la dació en pagament

Per la seva banda, els notaris catalans també van recomanar el foment de la dació en pagament, tot i que creuen que en cap cas hauria de ser obligatòria. Per contra, el col·legi d'aquest col·lectiu aposta per modificar la llei d'enjudiciament civil per corregir determinades condicions que perjudiquen el deutor. Els notaris consideren que s'hauria d'elevar el valor mínim d'adjudicació dels immobles fins a un 80% -actualment està en un 50% del valor de taxació-. També posen èmfasi en la necessitat de donar un tractament especial a l'habitatge familiar.

stats