FINANÇAMENT EMPRESARIAL
Crònica 18/06/2011

Injecció de 2.000 milions per a les pimes

El Govern i onze entitats financeres facilitaran línies de crèdit i avals per pal·liar l'ofec de petites i mitjanes empreses i autònoms, que han de ser artífex de la recuperació econòmica.

Elena Freixa
2 min

Barcelona.La Generalitat, a través de l'Institut Català de Finances (ICF), va firmar ahir un conveni amb els principals bancs i caixes per injectar líquid, però sobretot il·lusió, al gruix del teixit empresarial català. "Aportem uns quilos de recursos i moltes tones de confiança", va reconèixer el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena.

Els 2.250 milions d'euros -1.600 milions en crèdits i 650 milions en avals- no solucionen del tot les grans necessitats de finançament de les pimes, però sí que serviran per ajudar-ne un bon grapat. Els recursos es destinaran a finançar noves inversions, a projectes d'innovació, a processos d'internacionalització i, per primera vegada, també podran servir per tapar forats més urgents a la caixa de les empreses, és a dir, per cobrir les despeses de moneda circulant. Fins ara, aquesta possibilitat quedava fora de l'abast de l'ICF, però el Govern ha introduït el canvi a través de la llei d'acompanyament dels pressupostos, per atendre una de les principals demandes de les pimes. En total, s'oferirà una línia de 650 milions d'euros en avals per a aquesta finalitat (150 dels quals a través de l'instrument de finançament públic Avalis).

La pressió que exerceix la possible fallida grega i el retorn de la por al contagi a Espanya, però, obligarà a pagar car aquest crèdit. El director general del departament d'empresa de l'ICF, Joan Martínez, ho va advertir fa uns dies: "Els interessos que oferirem no seran barats perquè ara finançar-se és car". Els préstecs per circulant, per exemple, en operacions d'entre 10.000 i 100.000 euros a dos anys amb un any de carència tindran un interès de l'Euríbor més un diferencial que pot arribar fins al 3,25%.

El conseller delegat de l'ICF, Ramon Sanromà, va explicar que, del total de recursos, només 85 milions sortiran dels pressupostos de la Generalitat d'enguany. La resta són recursos que vindran d'altres organismes com l'Instituto de Crédito Oficial (ICO), el Banc Europeu d'Inversions (BEI) i entitats bancàries europees.

Les més de 6.000 oficines de les entitats financeres que participen en el conveni amb la Generalitat seran la principal via perquè aquest paquet de liquiditat arribi a empreses i autònoms. També hi contribuiran la xarxa de l'agència de promoció pública Acció10, patronals com Pimec i Cecot i les cambres de comerç. Les possibles beneficiades són més de 200.000 pimes.

stats