04/11/2011

Insolència contrastada

2 min
Duran i Mascarell ahir a la Casa del Llibre.

BARCELONALa cita és a la Casa del Llibre de Rambla Catalunya, però no sóc l'única que se'n va a la llibreria del Passeig de Gràcia. Començo bé: un dia d'aquests m'equivocaré de míting i llavors sí que riurem. Potser tampoc es notarà gaire perquè, en paraules d'un col·lega que se n'ha empassat molts, "els mítings són com les pel·lis porno: vist un, vistos tots".

Això no és un míting sinó un bateig llibresc. Fan de padrins Francesc-Marc Álvaro i Ferran Mascarell. El pare de la criatura és Duran i Lleida, que hi arriba una mica tard: falten hores per a l'inici del compte enrere electoral, però ell ja empalma actes sense descans. No sé pas com s'ho farà: té prohibida la cafeïna per prescripció mèdica.

Per donar l'abast, els polítics en campanya haurien de recórrer a la clonació humana. Però no: "De Duran només n'hi ha un", afirma Álvaro. Segons el periodista, els mateixos que aquí el critiquen van a Madrid i allà l'imiten, "fan de Durans de tot-a-cent". Ara aquests establiments es diuen tot-a-un-euro, però ves que no sigui una premonició: ai, que tornaran les pessetes.

Hauria jurat que l'adjectiu insolent tenia connotacions negatives. Però Álvaro destaca la insolència com una de les virtuts del llibre. "No és ser mal educat ni abrupte, és dir allò que no se sol dir". En canvi, Mascarell el troba "ben poc insolent", i també ho hem d'interpretar com un elogi. El conseller és (o era) socialista, però desitja a Duran que li vagi "molt bé" la campanya. Sort que no el sent la Chacón.

"Em volen presentar com algú que ha perdut el nord, el sentit comú", assenyala l'autor del llibre. Per desmentir-ho, el volum porta per títol Cartes de navegació i té una brúixola a la coberta. Recull textos que el líder d'Unió ha anat penjant a Internet en els últims anys. "Hi toco temes que no agraden però que s'han de tocar. S'ha de parlar de la cultura del subsidi i de la immigració". I ara ve quan Duran deixa anar aquella frase que ja li hem sentit unes quantes vegades: "La immigració és un problema". Comptaré els cops que la repetirà a partir d'avui. Potser no perdré el nord, però diria que en perdré el compte.

stats