MANIFESTACIONS ANTIRETALLADES
Crònica 18/12/2011

Intel·lectuals i professors, contra la càrrega a la UdG

La batalla campal entre Mossos i estudiants arran de la visita d'Artur Mas a l'acte dels 20 anys de la Universitat de Girona ha derivat en crítiques a l'acció policial per part d'intel·lectuals i professors.

Albert Balanzà
2 min
Mossos i estudiants, divendres al migdia, durant els enfrontaments al campus de Girona.

GIRONA.La tensió viscuda al campus de la UdG divendres al migdia, que va acabar amb 18 ferits i tres detinguts, va traslladar-se ahir a les xarxes socials, però no va estar liderada pels estudiants sinó per intel·lectuals i professors, majoritàriament vinculats al campus, que han mostrat el seu rebuig a l'entrada i a les càrregues de la policia a les instal·lacions de la universitat. Bona part de les crítiques van accelerar-se a partir de dos missatges a Facebook del president de la Fundació Tàpies i professor d'estètica de la UdG, Xavier Antich, que va qualificar de "vergonya" l'explicació oficial dels fets que donava la UdG.

L'opinió d'Antich va tenir aviat el suport d'intel·lectuals com el director de cinema José Luis Guerín, el crític de cinema Carlos Losilla i l'escriptor Javier Pérez Andújar, i també d'altres titulars del campus, com Oriol Ponsatí-Murià, professor de filosofia antiga; Eva Merino, professora de cinema, i Ingrid Guardiola, professora de gestió cultural. La professora d'història de l'art Marta Sureda va estirar el fil cap al mur mateix de la UdG, on l'exregidora del PSC i professora d'història de l'art contemporani, Lluïsa Faxedas, advertia: "No oblidarem les imatges dels Mossos d'Esquadra repartint cops de porra a tort i a dret als nostres companys". Encara en el marc de reaccions de personalitats del món de la cultura, el poeta Roger Costa-Pau va comparar les maneres dels Mossos amb les de la policia franquista.

Polèmica i manifestació

El conseller d'Interior, Felip Puig, va sortir al pas d'aquestes reaccions defensant la policia de la Generalitat perquè va utilitzar "legítimament la força, en últim terme, i quan va haver-hi un intent d'agressió cap a les persones i els agents que eren a l'acte". Puig va afegir que "el legítim dret a manifestar-se no pot bloquejar el funcionament de les institucions". Amb aquest clima de confrontació, la plataforma de la UdG contra les retallades manté la manifestació de dilluns a les 12 del migdia davant del rectorat.

stats