TISORADA A L'ADMINISTRACIÓ
Crònica 26/05/2011

Interins a l'ull de l'huracà

Les negociacions per pactar la tisorada a la funció pública no es reprendran. Els sindicats denuncien que s'han acomiadat 1.600 interins en els últims quatre mesos mentre que el Govern ho desmenteix.

Joan Serra / Sònia Sánchez
2 min

Barcelona.No hi ha més marge per negociar el capítol de personal dels pressupostos de la Generalitat, que es presentaran dimarts que ve. El Govern passarà la tisora per reduir la despesa -se suspendrà el pla de pensions dels funcionaris-, però els sindicats denuncien que la retallada afecta des de fa temps la composició de les plantilles i que els grans damnificats són els interins. CCOO, UGT i Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) van denunciar ahir que l'executiu d'Artur Mas ja ha acomiadat 1.600 interins, entre treballadors cessats i no nomenats. Es tracta de personal administratiu i tècnic de diversos departaments. "És la primera vegada que es produeix un acomiadament massiu de personal interí", va apuntar a l'ARA Jesús Veza, portaveu d'IAC. El sindicats recorden que, paral·lelament, també s'estan produint acomiadaments en empreses públiques -Incasòl i Adigsa-, que han afectat personal laboral.

La versió del Govern és molt diferent. Les dades oficials revelen una davallada de 1.369 interins entre gener i abril. El nombre de treballadors públics només varia en 784 persones perquè la xifra de funcionaris amb plaça consolidada augmenta en 634, fruit de processos d'oposicions de l'últim any de tripartit. Fonts de Governació van remarcar ahir que la majoria d'empleats que obtenen plaça de funcionari en aquestes oposicions són interins. Això sí, la Generalitat ha suspès noves ofertes d'ocupació pública per assolir els compromisos d'estabilització pressupostària. La congelació de nous llocs de treball presenta comptades excepcions, com les 1.245 places de funcionaris docents, un cop s'ha tancat el conflicte entre Generalitat i Estat, o les 600 places del cos de Mossos d'Esquadra.

La funció pública arrossega mals endèmics més enllà del context de crisi econòmica. "L'interinatge és un dels grans problemes a resoldre", explica Xavier Boltaina, professor de dret administratiu a la Universitat de Barcelona, que recorda que el percentatge d'interins hauria de ser d'un 8%, un xifra gens respectada a la justícia, l'educació i la sanitat. "En el conjunt de les administracions hi ha un 35% d'interins i no es fan convocatòries per acabar amb la temporalitat", denuncia Xavier Casas, portaveu de funció pública d'UGT. "Quina necessitat hi ha de tenir tanta temporalitat?", es pregunta Josefina Pujol, coordinadora de l'àrea pública de CCOO.

stats