SEGURETAT CIUTADANA
Crònica 25/04/2012

Interior activa la web per delatar els violents

Els Mossos d'Esquadra van activar ahir una web perquè els ciutadans identifiquin els violents urbans. La web s'estrena amb 231 fotografies de 68 joves que haurien participat en els aldarulls del 29-M.

Laura Díaz-roig
2 min
Els ciutadans podran aportar informació sobre els violents urbans a través de la web.

BARCELONATenen proves que suposadament van participar en els aldarulls de la vaga general del 29-M, però no saben qui són. Més de dos centenars de fotografies de 68 joves estan penjades des d'ahir en una nova web del departament d'Interior, que demana la col·laboració ciutadana per identificar-los. "Són persones de les quals tenim imatges clares però no les eines per identificar-les. Demanem als ciutadans que ens ajudin per posar-los a disposició judicial", va dir ahir el director general dels Mossos, Manel Prat.

La web, que es va posar en funcionament ahir, permet que els ciutadans que reconeguin algun dels joves aportin informació sobre ells de manera confidencial. "Hem utilitzat totes les mesures per garantir la confidencialitat", va dir ahir Prat, que va destacar que, perquè la informació aportada sigui vàlida, és imprescindible identificar-se i omplir un formulari -amb nom, cognom, DNI i telèfon o mail de contacte-. El paper del ciutadà serà el de donar noves dades, i la policia s'encarregarà d'investigar si definitivament és o no la persona de la fotografia. "Si els violents s'entreguen, ens facilitaran la feina", va dir Prat.

Seguretat contra els atacs

La policia és conscient que la pàgina pot ser objecte "d'atacs informàtics massius" i està especialment dissenyada per evitar-los i identificar d'on provenen. De fet, Prat va recordar ahir que els atacs són un delicte inclòs al Codi Penal, que es castiga amb penes d'entre sis mesos i tres anys de presó.

Les imatges que es veuen a la web provenen tant de material policial com de les xarxes socials. La feina, però, no acaba aquí, ja que s'aniran afegint carpetes de tots els aldarulls que puguin tenir lloc a Catalunya en les pròximes setmanes. Els Mossos van voler deixar clar que "en tot moment" s'ha informat a la fiscalia i a la judicatura de la creació d'aquesta pàgina per assegurar les garanties jurídiques. "L'única cosa nova és la plataforma, però ja tenim molts altres canals de participació ciutadana", va matisar el director dels Mossos, que creu que aquesta eina pot servir per dissuadir els agitadors socials que "fins ara s'havien mogut amb certa tranquil·litat". El pas següent podria ser utilitzar aquest sistema per actualitzar el llistat de persones desaparegudes, però els Mossos no es plantegen, de moment, utilitzar una plataforma semblant per identificar altres delinqüents, com els violadors.

Nova detinguda

Prat va assegurar que els Mossos tenen més persones identificades que s'aniran detenint els pròxims dies. Precisament ahir, la policia va detenir la secretària d'organització de la CGT-Barcelona, acusada d'haver participat, presumptament, en la crema i les destrosses de l'edifici de la borsa de la capital catalana.

stats