SEGURETAT
Crònica 08/03/2012

Interior estudia prohibir anar amb la cara tapada a les manifestacions

El departament d'Interior estudia prohibir als manifestants anar amb la cara tapada. És una de les mesures que s'inclourà en la nova llei d'ordenació de l'espai públic, que s'impulsarà aquest any.

Laura Díaz-roig
2 min
El col·lectiu d'indignats va protestar ahir a la plaça de Catalunya per l'arxivament de les càrregues policials del 27 de maig.

BARCELONA.A poc a poc comencen a detallar-se algunes de les mesures que podria incloure la nova llei d'ordenació de l'espai públic, que el departament d'Interior impulsarà aquest any i que afrontarà elements sensibles, com l'ús del burca i el nicab i la seguretat a les manifestacions. El conseller Felip Puig, que dimarts va presentar el pla de seguretat 2012-2013 i va avançar que la niva llei arribarà al Parlament a finals d'any, va explicar, sense oferir detalls, que la normativa buscarà respostes per impedir que els "professionals dels disturbis" actuïn impunement. Una de les mesures passa per prohibir que els manifestants vagin amb la cara tapada, un comportament que implicarà sancions. La mesura, difosa ahir per l'agència Efe, "s'estudia com a possibilitat des de fa mesos", segons van explicar a l'ARA portaveus de la conselleria d'Interior. El canvi facilitaria les tasques policials d'identificació.

Puig va explicar dimarts que la llei fixarà les "condicions de seguretat" per celebrar manifestacions multitudinàries -tant esportives com reivindicatives- sense limitar el dret bàsic a manifestació i dins dels marges de maniobra que permeten les lleis, tot i que no va descartar que s'hagi de modificar alguna normativa estatal. Aquesta mesura arriba després dels aldarulls del 29 de febrer arran de la manifestació multitudinària convocada a Barcelona contra les retallades a la universitat. La concentració es va anar radicalitzant amb un atac al Banc Popular de passeig de Gràcia i la crema de contenidors. Finalment, els Mossos es van veure obligats a blindar el Mobile Word Congress, a la Fira de Barcelona, després que dos centenars de joves hi intentessin accedir. Els convocants de la vaga, la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública, i la majoria de manifestants es van desvincular de la violència i van considerar que desvirtuaven la protesta.

La causa contra els Mossos

Més de mig miler d' indignats es van concentrar ahir contra l'arxivament de la causa oberta per les càrregues policials durant el desallotjament dels acampats de la plaça Catalunya del 27 de maig passat.

Amb torxes enceses i la pancarta "Quan la llei és injusta, la desobediència és un deure", els representants del col·lectiu 15-M van llegir un manifest, en el qual van explicar que estan recol·lectant diners per recórrer, si fa falta, als tribunals internacionals. En aquesta causa estaven imputats el director dels Mossos d'Esquadra, Manel Prat; l'exregidora de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Assumpta Escarp, i alts càrrecs de la policia catalana arran d'una querella signada per 56 ciutadans afectats, que ja han anunciat que interposaran un recurs contra l'arxivament de la causa.

stats