LES VÍCTIMES DE MANIFESTACIONS
Crònica 20/02/2011

Interior manté l'ús de pilotes de goma com a últim recurs

El debat sobre l'ús d'eines policials per evitar el cos a cos en cas d'avalots està obert. El Parlament analitzarà els efectes de les pilotes de goma després que una entitat n'hagi denunciat l'ús nociu.

Marta Català
3 min
Manifestació per la vaga general del 27 de gener La CGT va convocar una marxa pel centre de Barcelona en què no es van produir incidents.

Barcelona.Les pilotes de goma fan mal. Però compensa la seva utilització en una manifestació descontrolada en què uns quants llancen ampolles de vidre a la policia? Joves com el Nicola o l'Òscar van perdre un ull mentre celebraven una victòria del Barça; tots dos eren absolutament aliens a la brega.

En altres actuacions policials s'usen més eines o armes atípiques que estan regulades en una instrucció interna dels Mossos d'Esquadra, juntament amb les pilotes. És el cas de la pistola elèctrica com a defensa per immobilitzar una persona agressiva sense lesionar-la, per exemple, o l'esprai de pebre per dissuadir un agressor, instrument que pot usar qualsevol unitat policial menys les de Seguretat Ciutadana, que necessiten autorització, segons la instrucció 8/2008 sobre la utilització d'armes i eines d'ús policial a què ha tingut accés l'ARA. En canvi, el kubotan, eina que serveix perquè una persona que té posició de força deixi de tenir-la (va ser usat per un mosso en una marxa okupa el 2007), no està recollit. "Ha d'haver-hi altres eines menys letals; són positives, sempre que s'usin en determinats paràmetres, esclar", va assenyalar el portaveu del sindicat de Mossos SAP-UGT, Valentí Anadon.

Els sindicats policials defensen l'ús de les pilotes: "Millor llançar una pilota de goma que optar pel cos a cos, com fan a països com Anglaterra, en què es produeixen més ferits; i també és millor usar una pistola elèctrica que no pas una arma de foc", afirma David José, secretari general del Sindicat de Mossos SPC. Fins i tot l'enginyer i importador de la pistola elèctrica, Andreu Soler, assegura que "no té efectes secundaris ni provoca problemes de cor, i és més efectiva que una arma de foc". Els mossos en tenen set i només les pot utilitzar el Grup d'Operacions Especials (GEI) i el cap de la Divisió d'Informació i d'Investigació Criminal.

L'altra cara de la moneda són afectats com el Danny, que té una cicatriu a la cama causada per l'impacte d'una pilota quan es trobava a la plaça Espanya la nit que Espanya va guanyar el Mundial. "Venia de viatge i els Mossos estaven disparant, em van veure amb la maleta i em van apuntar", va explicar. El Danny s'ha constituït amb altres joves afectats en una associació anomenada Stop Pilotes de Goma per intentar que se'n prohibeixi l'ús.

L'entitat ha aconseguit que Celestino Corbacho, com a president de la comissió d'Interior del Parlament, s'hagi compromès a plantejar als partits la necessitat de crear una subcomissió per analitzar l'ús de les pilotes de goma. Però Interior no en retirarà l'ús: "Seguirem utilitzant les pilotes de goma, això sí, com sempre hem fet, com a últim recurs", han explicat fonts del departament. Com a recurs extrem i seguint un protocol rigorós d'actuació: cinc minuts abans de la càrrega s'avisa per megafonia i s'ha de disparar sempre des d'una distància de 50 metres. Segons el sindicat SPC, cada pilota que es llança no depèn de la voluntat del mosso que dispara, sinó de l'ordre d'un comandament.

L'Òscar, quan va ser ferit, no va sentir l'avís de megafonia que llançarien pilotes de goma: "No vaig sentir res". Els joves demanen que qui els va disparar ho pagui. Però això és molt difícil perquè no es pot identificar l'autor del tret. En canvi, sí que es pot considerar responsable el departament d'Interior. De fet, fa unes setmanes, per primera vegada, l'Audiència va condemnar Interior a pagar 60.000 euros a una jove que va rebre una pilotada a la cama durant la celebració de la final de la Champions el 2006.

stats