LLEI ANTIDESCÀRREGUES
Crònica 31/12/2010

Internautes i autors acosten posicions sobre la llei Sinde

Després de les tensions de la setmana passada, amb retrets, atacs a pàgines web de partits i institucions i una votació al Congrés que va rebutjar la llei Sinde, crítics i defensors van debatre ahir cara a cara.

álvaro Martínez Majado
2 min
El cineasta Álex de la Iglesia amb una samarreta que li va donar el director d' El cosmonauta .

BarcelonaVan ser tres hores d'intensa reunió, però la trobada va acabar amb missatges d'optimisme. Un grup de detractors de la llei Sinde van intercanviar opinions ahir amb Álex de la Iglesia, president de l'Acadèmia del Cine, a la seu de la institució. També hi havia Pedro Pérez, el president de la Fapae, associació que agrupa els productors.

L'atenció de la reunió va estar centrada en la polèmica llei Sinde, que pretenia facultar una comissió dependent del ministeri de Cultura per tancar webs si entenia que vulneraven els drets d'autor. Va ser derrotada al Congrés la setmana passada, però es tornarà a debatre al Senat.

Debat sobre la indústria

Els advocats David Bravo i David Maeztu, presents a la reunió, es van esforçar a indicar que podria afectar tota mena de webs, no només les que es dediquen a les descàrregues. Julio Alonso, director general de Weblogs SL, empresa que gestiona publicacions temàtiques a internet, explica: "La llei genera inseguretat jurídica: podem trobar-nos que algú demani el tancament d'una publicació nostra perquè hi incloem un logo en un article crític". Pel president de l'Asociación de Internautas, "la llei Sinde és morta". Álex de la Iglesia es va mostrar comprensiu amb les objeccions.

La segona part de la reunió va servir per debatre la situació de la indústria de continguts i les possibilitats que ofereix internet. Segons Nicolás Alcalá, director de la pel·lícula El cosmonauta i contrari a la llei Sinde, la reunió ha servit "perquè es reconegui que hi ha un problema". "El més positiu és que s'ha plantejat la necessitat de debat i que el problema s'ha de resoldre entre les dues parts", ha afegit. "No pot ser que els consumidors només reclamin drets, d'una banda, i només la indústria legisli, d'altra banda".

Els partidaris de la llei Sinde també van mostrar la seva satisfacció. De la Iglesia va indicar que "hi ha més punts d'acord que de desacord" i Pérez va assenyalar que ara que les dues parts s'han entès, "cal buscar solucions".

stats