Crònica 23/12/2011

Interrogants per la supressió de Ciència

Mònica L. Ferrado
1 min

BARCELONA.La desaparició del ministeri de Ciència, a canvi d'incloure'l com a secretaria d'estat dins el paraigua d'Economia i Competència, pot donar lloc a la més absoluta foscor o bé deixar pas una reforma del sistema científic que fa temps que es reclama.

Aquest canvi provoca interrogants. No es descarta la possibilitat que la ciència quedi menystinguda, però també deixa la porta oberta als canvis que té en compte la nova llei de ciència, ja en vigor. Preveu la creació d'una agència d'avaluació i finançament de la recerca liderada per científics i que gestionaria els fons destinats a la recerca de manera independent. "Si la nova secretaria va acompanyada d'una declaració de compromís envers la creació de l'agència, podem fer-ne una lectura positiva", afirma Joan Guinovart, director de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRBB).

Per Joan Comella, director científic de l'Institut de Recerca de la Vall d'Hebron, que l'àrea estigui sota el paraigua del ministeri més fort "es pot interpretar com que la ciència es considera un puntal per sortir de la crisi". "Fins que no sapiguem si el director és científic, si se'l dota de recursos i si realment té veu, no ho podrem valorar", argumenta.

El que ara preocupa els científics és la paràlisi de la dotació anual del Pla Nacional de Recerca. Dilluns els responsables dels centres de recerca van rebre una carta del ministeri en què se'ls comunicava que no es publicarien les convocatòries per dotar de recursos els projectes perquè ho deixaven en mans del pròxim govern espanyol. Això paralitza 384 milions d'euros i afecta una tercera part dels grups de recerca espanyols. "Si no s'agilitza tot, la situació serà d'alarma", conclou Comella.

stats