Crònica 17/09/2011

Intrigues al tàndem rus: Putin o Medvédev?

Llibert Ferri
2 min
El primer ministre rus, Vladímir Putin, toca el piano durant la seva visita al Teatre de les Nacions de Moscou fa dos dies.

No és previsible que la proclamació del candidat al Kremlin -Medvédev o Putin- es faci abans de les eleccions parlamentàries del 4 de desembre.

Que faltin menys de sis mesos per a les presidencials russes -previstes per al març del 2012- i encara no se sàpiga quin dels dos membres del tàndem del Kremlin, si Putin o Medvédev, serà el candidat oficialista, no sembla fer perdre el son als russos. Ni tampoc a cap dels dos líders, que, sempre que poden, deixen clar que no descarten presentar-se. Fins i tot no seria exagerat considerar que tant a Medvédev com a Putin ja els va bé mantenir la intriga. No hi ha pressa. I tot fa pensar que l'enigma no es revelarà fins als dies posteriors a les eleccions parlamentàries de finals d'any.

Mentrestant, el tàndem continuarà pedalant amb el manillar, això sí, sempre ben agafat per Putin. Perquè cal no perdre de vista que és el dos cops president i ara primer ministre qui controla no només els aparells estatals provinents del KGB -avui empeltats amb les esferes de negoci-, sinó també el lideratge del partit Rússia Unida, a més de rebre un fort suport de l'opinió pública. Un 52% dels russos creuen -segons dades del Centre Levada, l'únic independent- que Putin és un autèntic polític d'alt nivell, mentre que els que opinen el mateix de Medvédev no arriben al 30%.

La diferència en els percentatges no impedeix, però, els episodis de discrepància que, de tant en tant, sacsegen el poderós duet. Medvédev va dir ben fort que era "inacceptable" que Putin qualifiqués despectivament de "croada" la intervenció de l'OTAN a Líbia.

La polèmica també ha estat evident quan, mentre que el president s'ha escarrassat a fer entendre el valor de l'economia productiva i de la investigació, el primer ministre no s'ha molestat ni a escoltar-lo perquè l'interessa més el negoci provinent de les exportacions de gas i petroli.

Mentre que Medvédev aposta per la modernització de Rússia per eradicar l'economia mafiosa i escleròtica, i així evitar un nou estancament, Putin s'estima més mirar cap a una altra banda en el seu rol de consentidor de corruptes.

L'oposició busca Medvédev

El diagnòstic de l'oposició democràtica que actua fora de la Duma és que els desacords entre Putin i Medvédev encobreixen un conflicte profund. Per això intenten atreure el president cap al seu territori. Volen fer-li veure que són tan liberals com ell. I li llancen cables perquè utilitzi els seus extensos poders executius i suprimeixi tot el que desvirtua les eleccions, com ara la censura, les restriccions en el drets de reunió i els paranys de la llei electoral. Si no és així, els liberals faran boicot a les eleccions parlamentàries del 4 de desembre, comicis que Putin preveu com un plebiscit per al partit Rússia Unida i el Front Popular amb què es presenta en "coalició". Però no sembla que abans de les parlamentàries Medvédev sigui capaç de donar un cop constitucional per canviar les regles de joc i els plans de Putin.

Els poders del president són forts, sí, però només sobre el paper. I potser entre el president i el seu primer ministre no hi ha cap conflicte sinó un joc de modulacions. Allò que en el franquisme anomenaven " contraste de pareceres ".

stats