TRIBUNALS
Crònica 02/12/2011

Investiguen la cúpula dels Mossos pel desallotjament dels 'indignats'

Un jutge ha admès a tràmit la querella que havien presentat els indignats pel desallotjament de la plaça Catalunya el 27 de maig. Vol determinar si la cúpula dels Mossos va vulnerar els drets fonamentals del col·lectiu.

Laura Díaz-roig
2 min
Un instant del desallotjament d'indignats a la plaça Catalunya el 27 de maig.

BARCELONA.El titular del jutjat d'instrucció número 4 de Barcelona ha admès a tràmit la querella presentada per una cinquantena d'indignats contra la cúpula dels Mossos d'Esquadra pel polèmic desallotjament de la plaça Catalunya després de les eleccions municipals. A la interlocutòria, el jutge destaca que els fets que van relatar els indignats "imposen" obrir una investigació al director dels Mossos d'Esquadra, Manel Prat, l'ex-tinent d'alcalde de Seguretat de Barcelona, Assumpta Escarp, el responsable del dispositiu d'ordre públic a Barcelona dels Mossos, Antoni Antolín, un cap dels antiavalots, David Bordas, i els urbans i mossos que puguin ser-ne responsables.

La investigació determinarà si els alts càrrecs de la policia catalana van vulnerar el dret fonamental a la llibertat de reunió i si van cometre algun delicte contra la integritat corporal, el patrimoni i les persones. El jutge no és competent per investigar el conseller d'Interior, Felip Puig. Com que és aforat, l'òrgan competent seria el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Mossos sense identificar

Segons els fets que relata el jutge en la interlocutòria, els acampats van rebre un "tracte intimidatori, amenaçador i vexatori" per part dels Mossos, que els van prohibir anar al lavabo i menjar i els van amenaçar amb càrregues policials. Fa referència al fet que els serveis de neteja van amuntegar tot el que anaven trobant "sense tenir cura" del material informàtic dels acampats, que després va quedar al dipòsit municipal del Sot del Migdia a la intempèrie i sense que la majoria es pogués recuperar.

El moment de més violència va ser quan els acampats van impedir la sortida dels camions amb els seus objectes i es van posar drets, de manera estàtica. "La reacció dels agents va ser violenta. Van colpejar persones que estaven en actitud pacífica, malgrat els precs perquè aturessin els cops i la profusió d'expressions vexatòries", diu la interlocutòria, que subratlla que algunes de les lesions haurien tingut origen en les pilotes de goma llançades pels agents. També fa referència, com a "dada significativa", al fet que els agents no anaven identificats, suposadament per ordre dels seus superiors i especialment del conseller d'Interior. Malgrat això, alguns agents van ser fotografiats, com dos dels querellats, Antolín i Bordas.

El jutge ha pres la decisió d'investigar després d'escoltar 48 dels 56 querellants i de veure els reportatges gràfics -filmacions i fotografies- que acompanyaven la querella.

La intervenció policial a la plaça Catalunya, que els indignats sempre han interpretat com un intent de desallotjament encobert, va mobilitzar un ampli dispositiu d'antiavalots dels Mossos i agents de la Guàrdia Urbana per facilitar les tasques de neteja de l'espai a les brigades municipals. L'operació es va saldar amb més de 120 ferits.

stats