PRIMÀRIES ALS EUA
Crònica 04/01/2012

Iowa perfila la cursa republicana

El caucus d'Iowa, que s'ha celebrat aquesta matinada (hora catalana), modificarà la lluita republicana amb l'impuls de la candidatura de Rick Santorum. Tot i així, Mitt Romney es manté com a favorit.

Núria Ferragutcasas
2 min
LA SORPRESA D'ÚLTIMA HORA
 Rick Santorum amb tota la seva família durant un míting ahir abans del caucus. L'exsenador per Pennsilvània s'ha erigit a Iowa com la sorpresa d'última hora de la cursa republicana. Està previst que quedi tercer després de Romney i Paul.

WASHINGTONEl periodista i columnista polític David Yepsen, que ha cobert des del 1975 el caucus d'Iowa, ahir hores abans de la votació era incapaç de donar el nom d'un guanyador. "El resultat encara és incert. Tres candidats, Mitt Romney, Ron Paul, i Rick Santorum, es barallen pel primer lloc", va dir. Així, els votants del caucus d'Iowa no van decidir ahir a la nit (a la matinada hora catalana) el pròxim candidat republicà a la Casa Blanca, però sí que van modificar la lluita per aconseguir la nominació.

Els resultats forçaran, molt probablement, la sortida de candidats com Rick Perry o Michele Bachmann. Les enquestes els donaven la cinquena i sisena posició, que dificultaran que segueixin en la cursa republicana. La sorpresa pot ser Rick Santorum, que veurà premiat els esforços de la seva campanya electoral en aquest estat. Santorum ha aconseguit el suport de pastors i líders evangèlics, que han mobilitzat els votants a favor seu, de la mateixa manera que ho van fer fa quatre anys pel guanyador del caucus , Mick Huckabee.

Romney, el favorit

Sigui quin sigui el desenllaç del caucus d'Iowa, Mitt Romney obtindrà una victòria si acaba al podi. L'exgovernador de Massachusetts va decidir rebaixar les expectatives en aquest estat conservador per evitar l'etiqueta de perdedor si no aconseguia un bon resultat. Romney sortirà fort d'Iowa, i gràcies al gairebé assegurat primer lloc a New Hampshire del 10 de gener se situarà com el gran favorit per obtenir la nominació republicana.

L'altra cara de la moneda és Newt Gingrich. Els seus 15 dies de glòria van acabar enmig de furibunds atacs a la seva candidatura per part d'organitzacions afins a Romney i d'altres candidats com Paul. Els experts polítics no donen per acabada la seva campanya, a l'espera del que passi a Carolina del Sud i Florida. Els votants més dretans del partit continuen dividits i, després d'Iowa, es veurà si es queden amb Gingrich o proven per enèsim cop un altre candidat. Paul o Santorum serien les seves opcions.

Milers d'habitants d'Iowa van desafiar ahir temperatures de 15 graus sota zero per participar a les reunions en esglésies, escoles i altres centres públics per votar el futur rival del Barack Obama. Iowa, antiga terra de tribus índies, manté viu i amb orgull el caucus , que significa "reunió de caps de tribus".

stats