CONVOCATÒRIA DE REFERÈNDUM
Crònica 28/03/2012

Irlanda decidirà al maig sobre el pacte fiscal europeu

Els irlandesos decidiran en referèndum al mes de maig si aproven el nou tractat europeu de disciplina fiscal. Aquest cop, un no d'Irlanda no seria un veto a l'acord entre la resta de socis europeus.

Laia Forès
2 min
Campanya del segon referèndum sobre el Tractat de Lisboa l'any 2009 a Irlanda.

BRUSSEL·LESEls ciutadans irlandesos tornaran a tenir a les mans la decisió d'acceptar o rebutjar un tractat europeu. El 31 de maig és el dia escollit pel govern d'Irlanda per celebrar el referèndum sobre l'acord internacional que obligarà els estats europeus que l'han signat -tots menys el Regne Unit i la República Txeca- a complir estrictes normes de disciplina pressupostària. El ministre d'Exteriors irlandès, Eamon Gilmor, ho va fer oficial ahir i va explicar que es posarà en marxa una campanya "per assegurar que la ciutadania entén el contingut del tractat" i no es repeteix la confusió de consultes anteriors.

A diferència del referèndum celebrat el 2008 sobre el Tractat de Lisboa, aquesta vegada l'opinió dels irlandesos no servirà per vetar l'entrada en vigor de l'anomenat pacte fiscal europeu. El tractat internacional, que es fa fora del paraigua institucional de la UE per l'oposició de Londres i Praga, entrarà en vigor quan almenys dotze socis l'hagin ratificat. Si Irlanda no ho fa, no hi haurà conseqüències legals però sí polítiques. La credibilitat de les finances irlandeses es veuria tocada i els socis de l'euro exigirien explicacions a Dublín.

De fet, la coalició governamental formada per conservadors i laboristes plantejarà el referèndum com una consulta sobre l'euro per arrossegar els ciutadans cap al sí. El tractat internacional preveu reforçar la disciplina fiscal i obliga els països a comprometre's amb el sanejament dels comptes públics. Les enquestes apunten a una victòria ajustada del sí amb prop del 49% dels vots.

Possible càstig

La idea és que tots els països de l'euro ratifiquin el tractat per enviar un senyal positiu als mercats i posar fi a una crisi que afecta directament Irlanda, un país que va haver de ser rescatat. Si Dublín no ratifica l'acord internacional, rebrà un càstig exemplar: no podrà utilitzar més el fons de rescat europeu.

stats