Crònica 11/05/2011

Irlanda tem fer fallida per un pla de rescat mal dissenyat

Ara que la UE modificarà el rescat de Grècia per evitar la bancarrota, els irlandesos tenen por de ser els següents. Segons un conegut economista irlandès, l'FMI creu que Irlanda acabarà fent fallida.

àlex Font Manté
2 min
Irlanda tem fer fallida per un pla de rescat mal dissenyat

Barcelona.Si Europa ha necessitat un any per adonar-se que el pla de rescat de Grècia estava mal dissenyat, en el cas d'Irlanda el temps es podria reduir a la meitat. En l'última setmana, la UE ha admès que haurà de modificar el rescat de Grècia per evitar la fallida. Ara Irlanda, que va ser rescatada al novembre, té por de trobar-se en la mateixa situació.

Dissabte passat, Morgan Kelly -un dels economistes més coneguts del país- va publicar un tenebrós article que ha sotragat els irlandesos. Segons Kelly, els negociadors del Fons Monetari Internacional (un dels organismes que van participar en el rescat aportant-hi diners) admeten en privat que Irlanda acabarà fent fallida perquè el pla de rescat no està ben dissenyat. Kelly assegura que "l'únic objectiu del rescat irlandès era espantar Espanya" perquè fes les reformes necessàries.

A l'article, publicat a The Irish Times , l'economista explica que en el seu moment el BCE i els Estats Units van impedir que els propietaris de deute irlandès patissin un quitament (una pèrdua total o parcial de la inversió inicial). D'aquesta manera, diu Kelly, els països rics es van assegurar que els seus respectius bancs (principals propietaris del deute irlandès) no perdien diners.

"La sortida més probable de la crisi del deute europeu és que, després de dos anys en què hem permès als bancs francesos i alemanys acumular reserves per afrontar les pèrdues, les economies insolvents es vegin obligades a declarar-se en bancarrota", escriu Kelly.

Segons l'opinió d'aquest expert, "mentre els quitaments són pràcticament normals en països com Grècia o l'Argentina, per a un país com Irlanda, que basa la seva economia en la reputació de país on es poden fer negocis de forma segura, una fallida seria catastròfica".

stats