Crònica 21/05/2011

Irlanda necessitarà més diners

L'FMI considera que l'evolució de l'economia irlandesa ha estat "decebedora" i que això obligarà a fer noves injeccions de diners per evitar la fallida econòmica de l'antic Tigre Celta.

àlex Font Manté
2 min
Manifestants irlandesos protestaven aquest hivern contra el rescat. Segons l'FMI, un dels organismes que va aportar diners, és probable que els fons que Irlanda va rebre al novembre siguin insuficients per salvar el país de la fallida econòmica.

Barcelona.El pla de rescat d'Irlanda, dissenyat tan sols fa mig any, és insuficient, segons va admetre ahir el Fons Monetari Internacional, l'organisme que -juntament amb la Unió Europea- va aportar els 85.000 milions per salvar Irlanda de la fallida econòmica.

En un informe publicat ahir, l'FMI va confirmar el temor que ja existia des de feia setmanes a Irlanda. Els negociadors del Fons ja admetien en privat que el pla de rescat seria insuficient, segons va alertar recentment Morgan Kelly, un dels economistes més coneguts de l'antic Tigre Celta. L'informe d'ahir va confirmar aquesta tesi, que obligarà Irlanda a seguir el camí de Grècia, país que ja està negociant l'ampliació del seu rescat. Al document, l'FMI demana que la Unió Europea ampliï les seves ajudes a Irlanda perquè el país pugui executar totes les reformes previstes per redreçar l'economia.

Segons l'FMI, l'evolució de l'economia irlandesa ha estat "decebedora", amb una caiguda de l'1,6% al PIB del quart trimestre del 2010. A més, l'atur ha crescut fins al 14,8% i la inflació està augmentant per la puixança del preu de l'energia i dels aliments. Tot plegat, sumat a les rebaixes de la qualificació del seu deute, complica molt que Irlanda pugui tornar a acudir als mercats per finançar-se, segons l'organisme que fins ara presidia Dominique Strauss-Kahn.

L'FMI insta Irlanda a complir els terminis previstos per reformar el seu sistema financer, un dels principals culpables de la situació de quasifallida en què està el país. El Fons reclama recapitalitzar els bancs (augmentar la quantitat de diners en metàl·lic que tenen), reduir els seus deutes i reorganitzar tot el sector. Segons el document, aquesta pla de sanejament obliga a tancar totes aquelles entitats financeres que no siguin viables.

Rebaixa de la qualificació grega

Grècia va tornar a patir ahir una rebaixa de la nota amb què es valora la solvència del seu deute. En aquest cas va ser l'agència Fitch (una de les tres grans agències, juntament amb Moody's i Standard & Poor's) qui ahir va anunciar que reduïa un graó la qualificació del país hel·lè. Ara Fitch valora Grècia amb una nota de B+, mentre que abans la valorava amb una BB+. Totes dues categories es consideren al nivell de bo porqueria.

Segons Fitch, el risc del deute grec ha augmentat perquè calen encara més mesures d'austeritat per reduir el dèficit del país. El govern grec va respondre ahir mateix que l'agència ha fet les seves valoracions "influïda pels rumors dels mitjans de comunicació" i sense conèixer la informació de primera mà.

stats