VIATGE POLÈMIC
Crònica 18/05/2011

Irlanda rep Elisabet II sense recel

La primera visita de la cap d'estat del Regne Unit a Iranda des de la independència, el 1948, tira endavant gràcies a un complex sistema de seguretat i enmig de manifestacions i disturbis a Dublín.

Marta Alemany
2 min
Un manifestant llança un cubell incendiat contra els efectius antidisturbis ahir al centre de Dublín.

DUBLíN.Enmig de la polèmica i d'unes mesures de seguretat excepcionals, la reina Elisabet II d'Anglaterra va iniciar ahir la seva primera visita oficial a la República d'Irlanda en 100 anys. És un gest històric que vol enterrar definitivament les disputes entre els dos països, però, tot i els esforços del mateix primer ministre irlandès, Enda Kenny, que va apostar per "rebre calorosament la reina", hi va haver protestes al carrer contra la visita.

La primera jornada del viatge va estar marcada ahir per diferents actes carregats de simbologia. El primer va ser a Uachtaráin, la residència de la presidenta del país, Mary McAleese, on conjuntament amb el primer ministre Elisabet II va plantar al jardí de l'edifici un roure com a símbol d'un canvi de cicle en les relacions entre els dos països. "És un moment extraordinari en la història d'Irlanda, una mostra de l'èxit del procés de pau", va dir la presidenta McAleese el dia abans.

L'altre moment solemne del dia va ser quan al Jardí de la Memòria, un monument erigit als irlandesos caiguts en la lluita per la llibertat, la reina Elisabet hi va fer una ofrena floral i un minut de silenci després d'escoltar la lectura en irlandès del poema Teníem una visió .

Paral·lelament als actes oficials, al centre de Dublín hi va haver algunes protestes, tot i que testimonials. Poc després que l'avió de la reina aterrés a Dublín, 30 membres del partit republicà socialista Éirigí ja eren al carrer O'Connel, la principal via de la capital, per expressar el seu rebuig a la visita. Un altre grup format per unes 100 persones, entre les quals hi havia membres del Sinn Féin, s'hi va afegir poc després.

Desplegament de seguretat

Els 10.000 policies desplegats a la zona no van tenir gaires problemes per controlar la manifestació, però la tensió va anar pujant de to fins que un centenar de membres del Sinn Féin i del Moviment per la Sobirania dels 32 Comtats van atacar la policia amb pedres i totxos. Segons fonts policials, els incidents van acabar amb 21 detinguts.

Hores abans de la protesta es va desactivar una bomba casolana en un autobús al comtat de Kildare i es va haver de desallotjar un centre comercial per amenaça de bomba a Londres, la capital britànica, després d'una alerta d'uns dissidents de l'IRA.

L'anècdota de la jornada la va protagonitzar el duc d'Edimburg, que li va preguntar en broma a la reina si li deixava posar la data quan va signar al llibre de visites de la residència de la presidenta.

Avui la reina visita l'escenari del Diumenge Sagnant, on el Sinn Féin, Éirigí i altres grups republicans han convocat més manifestacions.

stats