REORDENACIÓ BANCÀRIA
Crònica 19/01/2012

Isidre Fainé: "No hi ha cap negociació amb Bankia"

El president de La Caixa, Isidre Fainé, nega converses, per ara, amb Bankia per fusionar-se. L'entitat financera serà la principal aliada de la Cambra de Comerç de Barcelona en la seva nova etapa.

Ignasi Pujol
2 min
El president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, i el president de La Caixa, Isidre Fainé, ahir a la Casa Llotja de Mar.

BARCELONA.El president de La Caixa i CaixaBank, Isidre Fainé, va presidir ahir la presentació de la nova etapa de la Cambra de Comerç de Barcelona. Nova perquè el decret de l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero del desembre del 2010 va establir que a partir del 2013 cap empresa estarà obligada a pagar una quota a les cambres, fet que suposa dinamitar la principal font d'ingressos d'aquestes entitats.

Davant d'uns 400 empresaris, Fainé va preferir avançar-se a les preguntes de la premsa i va voler "clarificar" les informacions dels últims dies que han apuntat a una fusió entre CaixaBank i Bankia (antiga Caja Madrid). "No hi ha cap negociació amb Bankia ni cap equip que hi treballi, ni tampoc hi ha papers de Bankia: és la veritat", va assegurar Fainé.

Dimarts el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va destacar la importància d'una "segona ronda de consolidació del sector bancari espanyol", encara que no va voler assenyalar-ne els protagonistes. Sí que va dir, com va anunciar el president espanyol, Mariano Rajoy, que l'executiu donarà a conèixer la seva proposta de reforma del sector financer a mitjans de febrer.

Ahir mateix l'agència Reuters i el Financial Times coincidien -citant fonts del sector- a apuntar l'interès del govern espanyol perquè es produeixi aquesta fusió, que comportaria la creació d'un banc amb uns actius totals de 570.000 milions d'euros.

Durant el seu discurs a la Casa Llotja de Mar, Fainé va admetre que "no és fàcil combinar l'austeritat amb el creixement", però va apuntar que la crisi no se superarà si no existeix la capacitat "de recuperar el creixement econòmic". També va criticar les "traves que no paren de posar els reguladors" en el context actual.

Línia de crèdit

La Caixa serà una de les principals aliades de la Cambra de Barcelona en la seva nova etapa, en la qual haurà de trobar noves vies de finançament per substituir les quotes obligatòries, que l'any passat van aportar 15 dels 25 milions d'euros de pressupost de la institució presidida per Miquel Valls. L'entitat financera posarà a disposició dels membres del nou Club Cambra una línia de crèdit anual de 2.000 milions d'euros. A través d'aquest club la Cambra oferirà serveis per donar suport a les empreses per créixer, fomentar la seva internacionalització i formació. Valls va dir que "la Cambra de Comerç de Barcelona vol liderar el canvi de model de les cambres de comerç d'Espanya".

Valls no va voler avançar el pressupost de l'entitat per al 2012 ni l'impacte de la fi de les quotes obligatòries. Aquesta decisió ja ha obligat a la Cambra a reduir la plantilla un 40%, fins als 122 empleats.

stats