Crònica 31/01/2011

Israel confia mantenir les seves relacions de pau amb Egipte

La revolta ha sorprès Israel, que veu amenaçat l'acord de pau amb Egipte, aliat clau a la regió. Jerusalem tem que grups islamistes s'aprofitin de la situació i la inestabilitat s'estengui a altres països.

Lara Bonilla
2 min
El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va trencar cinc dies de silenci per dir que vol garantir la pau amb el seu veí àrab.

Barcelona.Les revoltes dels últims dies al Caire són un malson per a Israel, que tem que un eventual col·lapse del govern egipci amenaci trenta anys d'estabilitat amb el seu veí àrab.

Egipte va ser el primer país àrab a signar, el 1979, un acord de pau amb Israel que s'ha mantingut des de llavors tot i les dues guerres al Líban i les dues intifades dels palestins. Són unes relacions delicades que sovint han estat qualificades de "pau freda". Per això, el govern israelià està anant amb peus de plom i fins ahir no va fer declaracions. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va trencar cinc dies de silenci per fer una crida a "l'estabilitat i la seguretat". Israel vol mantenir els acords de pau amb el que és un aliat cabdal a la regió, sigui quin sigui el govern que tingui Egipte. Les relacions pacífiques entre tots dos països "han continuat durant més de tres dècades i el nostre objectiu és garantir que continuïn amb qualsevol esdeveniment que tingui lloc a Egipte", va dir Netanyahu en referència amb una possible caiguda del president egipci, Hosni Mubàrak. Israel, acostumat a ser sempre actor, es veu forçat ara a adoptar el paper d'espectador, un rol al qual no està gaire acostumat.

Por dels Germans Musulmans

Jerusalem s'ha vist sorprès per la magnitud de les manifestacions al Caire. De fet, la intel·ligència israeliana ha estat durament criticada per no haver previst la crisi egípcia.

Mentre que la caiguda d'un règim que nega drets bàsics als seus ciutadans pot ser vista amb bons ulls per alguns països -aquest és el dilema dels EUA, que es debaten entre donar suport a un líder lleial però tirànic o a les aspiracions democràtiques però incertes-, Israel tem que les protestes siguin aprofitades per grups islamistes com els Germans Musulmans per atraure més seguidors i fer-se, eventualment, amb el poder.

Una aliança estratègica

La col·laboració de Mubàrak ha estat essencial per mantenir el bloqueig sobre la franja de Gaza així com per aïllar el moviment islamista de Hamàs, ja que manté tancada la seva frontera amb la franja a la localitat de Rafah, la principal ruta de subministrament d'armes.

Jerusalem veu amenaçada la seva seguretat davant el risc que aquest clima d'inestabilitat s'estengui a altres països de la regió, com ara Jordània. Però, sobretot, del que té més por és que un eventual govern islamista a Egipte obri la porta a una col·laboració amb Hamàs i l'abasti d'armament.

Després dels Estats Units, Egipte és un dels aliats més valuosos d'Israel ja que, a més, li subministra recursos energètics. Per ara, Israel ha dit que només està "vigilant de prop la situació" i manté línia directa amb Obama i la secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, per analitzar l'evolució de les protestes.

Repatriació d'israelians

Com han fet els EUA amb els seus ciutadans, Israel ha repatriat els turistes que es trobaven a Egipte i que volien sortir-ne. També van tornar els familiars dels diplomàtics israelians, tot i que els treballadors continuen al país. L'ambaixada d'Israel al Caire es manté, però, tancada des de dimarts, quan van començar les primeres manifestacions.

stats